2019.12.16. 18:03
A legjobb borok versenyeznek Debrecenben
Idén egy teljes borkínálatban ítélik oda Debrecen Város Bora címet.
Fotó: Matey István
Hét kategóriában – klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér – hirdetik ki a Debrecen Város Bora címet. A bizottságok által legmagasabb pontszámmal illetett nedűket egy csúcszsűri bírálta hétfőn. Itt már nem pontozással alakul ki a végső sorrend: a kategóriánként 3-3 bekerült tétel között állítanak fel rangsort. Az első helyen végzett pedig megkapja a rangos címet minden kategóriában. Az eredmények kihirdetése január második hetében várható. A borászokból, borszakírókból álló társaság közel félezer bort kóstolt idén s választotta ki azokat a pincészeteket, melyek termékei a legmagasabb pontokat kapták. Az így kialakult rangsorban a TOP20 borászat között olyan pincészetek szerepelnek, melyek közül többen Év Bortermelője vagy Év Borásza címmel büszkélkedhetnek.
– A hét kategória minden lehetséges alkalmat lefed. Fontos, hogy egy városban fölmerül az igény: nemcsak a bor ügyét támogatja, hanem szakmailag is magas szinten áll a kérdéshez, hogy ezekben a kategóriákban választ – mondta el a Naplónak dr. Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus. Hozzátette, ez a fajta válogatás abban különbözik egy klasszikus borversenytől, hogy itt elképzelik, hová kerülnek majd ezek a termékek, milyen rendezvényeken használják őket.
Hagyománya van
A Debrecen Város Bora címet idén teljes borkínálatban ítélik oda: klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér. A borszelekcióhoz külön díszdoboz is készül. A legjobbakkal a város lakói éttermekben is találkozhatnak majd s olyan eseményeken, amik kifejezetten ennek bemutatására fókuszálnak: többek között a Debreceni Tavaszi Fesztivál vagy borvacsora. A cívisvárosban elsőként 2014-ben mutatták be a Debrecen Város Bora címkével ellátott klasszikus fehér és vörösbort. A magyar borkultúra nem idegen Debrecentől: Érmellék évszázadokon át a város „szőlőskertje” volt.
LD