kulturális kiruccanás

2019.11.09. 14:51

Versekért cserébe kirándulnak a vámospércsiek

A nyári honismereti tábor folytatásaként szervezik meg az irodalmi túrát.

A kirándulás résztvevői 24 óra alatt jutnak el Kazinczy Ferenc (Érsemjén), Kölcsey Ferenc (Sződemeter) és Ady Endre (Érmindszent) szülőházához, hogy ott elhelyezzék a hajdúk koszorúit és rövid előadások formájában ismerkedjenek a nagy életutakkal.

Gazdagították kultúránkat

November 16-án „Az Értől Adyig” címmel autóbuszos kirándulást szervez Vámospércs Város Önkormányzata és a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület az Érmellék olyan településeire, amelyek a magyar művelődéstörténetnek kiemelkedő személyiségeket adtak, és az idén száz éve született Ady Endréhez is kötődnek. Vagy azáltal, hogy hatással voltak Adyra (mint Károli Gáspár, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor), vagy azáltal, hogy Ady volt hatással rájuk (mint Kaffka Margit, Horváth János, Csiha Kálmán, Zelk Zoltán). Az Érmellék területéhez és lakosságszámához képest jelentős mértékben járult hozzá a magyar kultúra gazdagításához az elmúlt évszázadokban.

„Miben áll e tájegység titka? Honnan tűnnek elő időről időre formátumos vagy – mint Ady Endre – korszakalkotó írók, politikusok, tudósok, egyházi és világi személyiségek? A hely szelleme?” – teszi fel a kérdést Somogyi László Gábor kulturális alpolgármester, a zarándoklat főszervezője. A kirándulás elnevezése Ady jól ismert verssorára („Az Értől az Oceánig”) játszik rá. Arra a képzeletbeli és valós útra igyekszik utalni, amelyen járva Ady Endre egy kis faluból elindulva vált azzá a nagysággá, akiről Szerb Antal írja: benne „teljes lett az idő”. Az Értől Adyig jutott.

– Ez a szülőföldkutató kirándulás folytatása a nyári Bocskai István Honismereti Tábornak, egyben az Ady-emlékév záróeseménye is. Az út egyik különlegessége, hogy a részvétel ingyenes mindazok számára, akik vállalják, hogy 1-1 verset elszavalnak vagy felolvasnak Adytól vagy más érmelléki klasszikustól – tette hozzá Ménes Andrea, a legkisebb hajdúváros polgármestere.

Korpa Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában