megemlékezés

2019.11.25. 10:22

Százegy éve szűnt meg a debreceni kettes huszárezred

A Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred megszűntére emlékeztek a huszárhagyomány-ápolók november 23-án.

Fotó: olvasói felvétel

Az immár harmincegy éve működő hajdú-bihari huszárbandérium annak a híres ezrednek a ruházat-másolatát viseli manapság, mely ezred az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában, 1869-ben alakult meg, és egészen az első világégés, és egyben a Monarchia végéig prosperált.

Juhász Imre, a hagyományőrző egyesület elnöke, elhelyezi az emlékezés koszorúját
Fotó: olvasói felvétel

A Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred az első világháború befejezte után visszaérkezett a mai Nyugati utcán lévő egykori huszárlaktanyába, és 1918. november 23-án leszereltek a honvédek. E napnak az emlékére – így tisztelegtek a mai utódok az egykori hősök emléke előtt – a mai huszárbandérium két huszárruhás, és két Horthy-korszakbéli egyenruhás gyalogosa, megkoszorúzták a Nyugati utcai épületen elhelyezett emléktáblát, majd a Honvédtemetőben található, első világháborús hősi emlékművet is – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a megyei huszárbandérium sajtófelelőse.

A hagyományőrzők a hajdani huszárlaktanyánál (Debrecen, Nyugati utca)
Fotó: olvasói felvétel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában