helyi kultúra

2019.11.05. 20:58

Rangos elismeréseket adtak át Debrecenben

Alföld-díjat adományoztak a nyáron elhunyt Térey Jánosnak is.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Versánszky Ildikó hegedűjátékával és Csikos Sándor előadásával vette kezdetét a 42. alkalommal megrendezett Alföld-díjasok estje. Az Alföld-folyóirat szerkesztősége által odaítélt díjakat kedden este adták át a Nagyerdei Víztoronyban, a Debreceni Irodalmi Napokon (DIN). Az elismeréseket Bengi László irodalomtörténész és Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, valamint a nyáron elhunyt Térey János költő, író (posztumusz) kapta, akinek özvegye, Harmath Artemisz vette át a díjat.

A múlt és a jelen

Mint arra Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője emlékeztetett, a szerkesztőség már a ’60-as évektől adott kiemelkedő szerzőinek nívódíjakat. Az elismerések átadása a 70-es évektől a DIN megnyitójához kötődött. 1993-tól a neve Alföld-díj, fő támogatója Debrecen önkormányzata; ettől az évtől a pénzjutalom mellé a szerzők E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978-től 2018-ig 41 alkalommal 118 szerzőnek 124 Alföld-díjat osztottak ki.

Hatan (Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre és Esterházy Péter) kétszer is megkapták. A kitüntetettek között olyanok szerepeltek, mint Barta János, Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tandori Dezső, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Imre László, Szilágyi István, Térey János, Kiss Anna, Thomka Beáta, Takáts Zsuzsa, Tóth Krisztina, Szilágyi Zsófia, Bódi Katalin, Hansági Ágnes. Szirák Péter hozzátette: az Alföld-díj a hazai díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése, amely mindig is érdemalapú volt, és az is marad.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában