régi terv kel életre

2019.11.14. 10:37

Már próbálják az Imágót a Csokonai Színházban

A kamasz átváltozástörténet íróját, rendezőjét már ismerhetik a debreceniek, hisz Pass Andrea a tavalyi DESZKA Fesztivál díszvendége volt.

Fotó: Máthé András

Az általa jegyzett két előadás, az Eltűnő ingerek és A vándorkutya, a kortárs drámafesztivál legelismertebb produkciói voltak, mind a nézők, mind a kritikusok körében – olvasható a Csokonai Színház közleményében.

Pass Andrea az Imágó hétfői olvasópróbáján elmondta, régi terve volt, hogy Franz Kafka Az átváltozás című abszurd elbeszélésére alapozva, abból inspirálódva írjon egy ifjúsági történetet, hisz az átváltozás a kamaszok életkori sajátossága, s izgalmas színházi kihívásnak tartja, hogy ezt a fizikai átalakulással is járó folyamatot a színpadon mutassa be. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem ifjúsági darabnak szánta az Imágót, sokkal inkább a fiatalokról és fiataloknak is szóló történetnek, hisz tapasztalata szerint a felnőttek és a fiatal generáció közötti szakadék manapság egyre nő, sokkal mélyebb, mint korábban volt, s az Imágó, ahogy a kamaszok megjelennek ebben a történetben, épp erre a problémára reflektál. Garai Judit dramaturg az olvasópróbán arra tért ki, hogy az Imágóban, az apa-fiú, anya-fiú, fiú-barát viszonyokban nincs bűnös és áldozat, senkit sem szerettek volna hibáztatni, csupán felmutatni egy-egy életkori szakasz sajátosságait és hogy azok hogyan találkoznak/találkozhatnak, milyen kapcsolódási pontjaik lehetnek.

Fotó: Máthé András

Az Imágó nem csupán Az átváltozásból, hanem Kafka naplójából és Závada Péter trAnzKaPHka/kastély című szólólemezéről is tartalmaz vendégszövegeket.

A darab főbb szerepeiben Rózsa Lászlót, Varga Klárit és Vasvári Csabát láthatja a közönség. A díszlet-és jelmezterveket Tihanyi Ildi készítette. A zeneszerző Bartha Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában