márton-nap

2019.11.09. 20:17

Ínycsiklandozó libaételek hétvégéje a Kossuth téren

Mintegy 2000-2500 ropogósra sült libacombbal várják az érdeklődőket november 8. és 10. között.

Fotó: Matey István

Kegyes volt az időjárás azokhoz, akik szombaton látogattak ki az immár hagyományos módon november második hétvégéjén megrendezett Márton-napi libalakomára. A szinte már tavaszias időben hömpölygött a tömeg a Kossuth téren, ahol finomabbnál finomabb ételek, illetve egri és helyi zenekarok koncertje várta az érdeklődőket. A jó hangulatú rendezvényen voltak, akik a színpad előtt táncoltak, mások forró csokijukat, vagy épp forralt borukat kortyolgatták. Igazán türelmesnek kellett egyébként lennie azoknak, akik egy jó libacombot szerettek volna enni, hiszen a standnál hosszú sor állt. No de nem kellett attól tartani, hogy valakinek nem jut a finomságokból, a szervezők ugyanis kellőképpen felkészültek, hiszen mintegy 2-3 tonna alapanyagot használtak fel a Márton-napi nagy asztalon kínált libás ételek előállításához: egy tonna libahájból készítettek tepertőt, és mintegy 2000-2500 libacombot sütöttek ropogósra.

A kemencés libacomb mellett többek között sült libamellfilét, libahúsos töltöttkáposztát és liba-toroskáposztát is kóstolhattak a vendégek. Utóbbit falatozta Takács Sándor is, aki feleségével érkezett a főtérre. – Úgy tartja a mondás, hogy aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Én nem szeretnék éhezni, úgyhogy inkább gyorsan vettem egy liba-toroskáposztát, amit egy pohár forralt borral öblítek majd le – mondta nevetve Sándor. Szintén a néphiedelem tartja, hogy aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik – erre figyeltek a szervezők is, így aki szeretett volna, egri borászok minőségi nedűiből kaphatott ízelítőt.

Kísérőprogram

A libanapokhoz kézműves vásár is kapcsolódott, ahol a méz, kürtöskalács, sajtok és kolbászok is megtalálhatóak voltak. – Én első alkalommal vagyok kint, s bár nem libát forgalmazunk, hanem főként strucchúsból készült kolbászt, nem panaszkodom a forgalomra. Szép számmal viszik a termékeinket – fogalmazott a Hajdúnánásról érkezett Nyakas Dániel. A gyerekekre is gondoltak, akik a mini vidámparkban és ugrálóvárban vezethették le felesleges energiájukat.

PTZ

Ünnepnap

November 11. (Márton-nap) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkorra híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap. Elterjedt népszokás Márton napján, vagy ehhez kapcsolódóan libát sütni. Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható is. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ekkor vette kezdetét a természet téli pihenő időszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában