különleges esztendő

2019.11.09. 17:08

Hatvanéves a debreceni kóruscsalád

Az idén 60 éves Lauti­tia Kóruscsalád karmesterével, Nemes Józseffel beszélgettünk.

Fotó: Napló-archívum

– Sokkal kifinomultabb lélekkel igyekeznek a hétköznapokat átélni azok a gyerekek, akik zenét tanulnak, hiszen minden nap érzelmileg is meg vannak mozdítva – mondta el Nemes József. A Lautitia Kóruscsaládot már talán senkinek sem kell bemutatni. A gyermekkar, az ifjúsági vegyes kar és a kamarakórus éneke számtalanszor felcsendült már az elmúlt hatvan évben.

Az üveghegyen is túl

Igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a kórus. Legutóbb Barcelonában jártak, ahol a versenyt a katalán állami tévé is közvetítette, és több millió ember hallhatta őket. Továbbá Montserratban Kocsis Fülöppel közös liturgiát végeztek az ottani monostorban, amit egészen elképesztő impulzusként éltek meg, és rendkívül hálásak érte. Itt a szakrális élményen túl jutott idő a lazításra is.

Olaszországot nagyon szeretik, úgy érzik, ott a közönség igen fogékony a szépre. Álló vastaps kíséri rendszeresen a koncertjeiket. Kiemelkedő élményt jelentett a kórusnak a brüsszeli Szent Szív Katedrálisban énekelni több ezer kórustaggal a világból. Nagyon szeretnek fellépni a budapesti Művészetek Palotájában (Műpa) is. Egyik legkedvesebb emlékük pedig az, amikor Presser Gábor vendégeskedett náluk egy karácsonyi koncerten, melyet azóta is különleges élményként őriznek szívükben.

Ami előttük áll

Ugyan az idei év lassan a végéhez közeledik, a Lautitia számára azonban még akad tennivaló. A cívisvárosban legközelebb a Nagytemplomban hallhatóak Takács Nicolasszal. Novemberben a Műpában is énekelnek még, itt a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett világkonferencia záróeseményén kérték fellépésre az egész kóruscsaládot. És – ahogy a karmester fogalmazott – életük legnagyobb dobása az idei karácsonyi hangversenyük lesz. Öt éve Messze zsong a hálaének címmel rendezik meg a karácsonyi ünnepeket megelőző műsorukat, most viszont mertek nagyot álmodni, és a tavaly dupla telt házas Kölcsey központbeli fellépéstől felbuzdulva idén a Főnix Csarnokban énekelnek a városnak. A zenetagozat továbbá idén 60 éves. – Visszahívtuk az összes volt bányais és efrémes kóristát, így reményeim szerint közel ezren fogunk énekelni a zárómomentumon – mondta Nemes József. Ezt követően még két koncertjük lesz Beregszászon és Nyíracsádon, utána pedig a pihenésé lesz a főszerep, mert megígérte a kórusoknak.

Közösségen túl család

És hogyan élték meg ezt az évet? – Különleges volt. Kegyelt. Sok nagyon fontos dologban vettünk részt, sok kegyelmi pillanat volt, olyan momentum, ami szerintem egy életre meg fog maradni. Sűrű volt ez az év, de megérte – mondta.

A kórusvezető szerint a Lautitia nemcsak abban az értelemben család, hogy van három kórus, ami egy csoportot alkot, hanem abban is, hogy a kicsi fel tud nézni a nagyra, a nagy pedig segít a kisebbnek. Hozzátette, hogy egy évben legalább kétszer minden csapat énekel együtt, hogy láthassák, hallhassák egymást. Az eredménynél is fontosabb számára, hogy egyfajta oázis legyen a közösség, ahova jó tartozni, ami ments­várat jelenthet. Ahova el tudnak menekülni a problémák elől, ahol tudnak számítani a másikra. Az éneklésen túl sok közös programjuk is van, karácsony előtt például együtt néznek filmet pattogatott kukoricával az egyik tanteremben.

Úgy véli, a kórus erőssége abból is adódik, hogy egységet alkot az iskolával, ahova jó tartozni kollégaként, gyerekként és kórustagként egyaránt.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában