a magyar nyelv napja

2019.11.15. 12:44

Derültség és nyelvi humor gúny nélkül

Versparódiákkal és rímes névcsúfolókkal ismerkedtek a nyíracsádi diákok.

Fotó: Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola

A magyar nyelv napján, minden évben az édes anyanyelvünk sokszínűsége által adott lehetőségek tárházából igyekeznek bemutatni egy-egy új szeletet a diákoknak a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanárai. Idén a rímekre, a nyelv, dallamosságára, és a tartalmi humor eszközeire helyezték a hangsúlyt. A felső tagozatos diákok azzal ismerkedhettek meg, hogyan lehet a rímek segítségével játszani a magyar nyelvvel. A szervező magyartanár arra világított rá, miként lehet rímes névcsúfolókkal és igényes versparódiákkal, no meg a rímek és a nyelvi dallamosság segítségével derültséget kelteni anélkül, hogy gúny tárgya legyen a parodizált vers, vagy akár egy keresztnév.

Furó Zsófi, Kubicza Bianka és Verdes Netti látható élvezettel olvasták a rímes névcsúfolókat | Fotó: Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola

„Rádumálós üzenet”

A gyerekek nagyokat derültek a 110 rímes névcsúfolón. Mivel újszerű volt számukra a versparódia műfaja, ezért tetszett mindenkinek többek között a Bukott altató, a Csokonai Tartózkodó kérelem című verse nyomán született Rádumálós üzenet, és Petőfi Füstbement terve nyomán íródott Dugába dőlt próbálkozás is. Az alsó tagozatosok szófelhőkben olvashattak magyar szavakat, s ha kellően figyeltek, mindegyik felhőcskében megtalálhatták a kakukktojást is. A nap szervezője a felső tagozatban Kedves Györgyné Zilahi Enikő, az alsó tagozatban Bollók Nikolett volt.

HBN

Borítókép: Vajda Lilla, Nagy Petra és Ternován Gréta jót derült a mókás verssorokon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában