kirándulás

2019.11.13. 13:24

A Csökmő 800 jegyében jártak Nagyváradon

A székesegyházban őrzött egyházi tárgyakat is megnézték, miközben sok érdekességet hallottak és láttak.

Gyönyörű napsütéses, kellemes időben egy egész napos városnéző kirándulást szervezett a csökmői Faluház Nagyváradra. Ezt a programot a Csökmő 800 jubileumi év jegyében szervezte az intézmény, hiszen Csökmőt először, 800 éve a Váradi Regestrumban említik egy tüzesvas-próba esetén.

A 11. századi eredetű városba I. László magyar király helyezte a bihari püspökséget, akit a székesegyház elkészülte után itt is temettek el. A város a török hódoltság ideje alatt többször gazdát cserélt, végleg 1692-ben szabadult fel. 1920-ban, a trianoni békeszerződés nyomán került Romániához, korábban a Magyar Királysághoz tartozó Bihar vármegye központja volt.

Többek között ezt is elmondta az a lelkes idegenvezető, akinek segítségével a Nagyváradi Székesegyházat is meglátogatta a negyvenkét fős társaság. Az ott őrzött csodás egyházi liturgikus tárgyakat is megtekintették, miközben sok érdekességet hallottak és láttak.

Szent László hermája előtt | Fotó: B. Kiss Andrea

A nagyváradi várban szintén egy nagyon érdekes idegenvezetésben volt részük, és itt is sok-sok új információval gazdagodtak. Délután egy kis szabadidős program volt, amikor a sétálóutcát, a Sebes-Köröst és Nagyvárad jellegzetes épületeit csodálhatták meg a kirándulók.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában