irodalom új köntösben

2019.10.29. 19:10

Újragondolt legendák napja az Adyban

Erasmus-napot tartottak a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban.

Fotó: Shutterstock

Európai legendákkal ismerkedtek a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai az Európai legendák – nemzeti irodalmi hősök című Erasmus+ projekt keretében. A kezdeményezés, mely az Olvass többet határtalanul, magyarul! című, olvasást népszerűsítő versenyből nőtte ki magát nemzetközi szintűvé, egyik legfőbb célja Európa kulturális értékeinek megismertetése különböző nemzetiségű diákokkal.

A napokban az Ady-gimnázium pódiumtermében tartott rendezvényen ennek jegyében a partneriskolákból érkezett erdélyi, calabriai, szicíliai és portugál tanárok, tanulók is részt vettek. A diákok az újraírt calabriai Donna Canfora, a szicíliai Colapesce, a portugál Santa Íria, valamint a magyar Szent László- és A csodaszarvas-legendákat adták elő, és bemutatták az ezek által inspirált alkotásaikat.

Mentorok segítettek

A legendák újraírásában a debreceni diákoknak Áfra János költő, szerkesztő segítette, míg Portugáliában Humberto Duarte kortárs író volt az ottani diákok mentora.

A csodaszarvas-legenda újraírásáról Gyarmati Dominik (12. C osztályos) tanuló elmondta, hogy a „megújult”, hétfejezetes történet az Ébredés címet kapta, melyből Hodik Lilla (12. B osztályos) diák olvasott fel részleteket. Az eseményt a calabriai Donna Canfora-legenda alapján készült lírai hangulatú dal ősbemutatója koronázta meg, amit szintén Gyarmati Dominik adott elő.

OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában