csattognak a csizmaszárak

2019.10.19. 18:00

Újra Cívis Cuháré Debrecenben

Mulatság, amely közelebb viszi az embereket népük hagyományaihoz, értékeihez.

Fotó: Matey István

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Cívis Cuhárét szombaton a Kölcsey Központban. Az egész napos rendezvényre kicsik és nagyok egyaránt ellátogattak, hiszen minden korosztály megtalálta a számára legszimpatikusabb elfoglaltságot. A rendezvény egyik fő célja volt, hogy az amatőr népművészeti csoportok (népzenészek, néptáncosok, népdalénekesek, népi kézművesek) bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Sokan családjukkal együtt érkeztek, a felnőtteket leginkább a népművészeti kirakodóvásár és a különböző viseletek bemutatása érdekelte, a kisebbeket pedig természetesen a táncház, valamint a népi játszótér, ahol szinte alig lehetett megmozdulni, a gyerkőcök egymásnak adogatták a retró játékszereket.

Rokolya, fejdísz

Nagy Katalin két kislány unokájával érkezett a találkozóra. Szerinte nagyon fontos kezdeményezésről van szó, hiszen nem szabad engedni, hogy a hagyományaink, értékeink a feledés homályába vesszenek. – Gyermekként imádtam a rokolyát, a fejdíszt, illetve a kopogós cipellőket, ha a barátnőimmel tehettük, akkor mindig úgy jártunk-keltünk a faluban, ahogyan az itteni rendezvényen a fellépők. Sokan nem emlékeznek azokra az időkre, amikor az itt látható viseleteket örömmel öltötték magukra a kisasszonyok. Azért is tartottam fontosnak, hogy az unokáim elkísérjenek a találkozóra, mert szeretném, hogy ők is közelebbről megismerjék a magyar nép hagyományait, értékeit, hiszen csak akkor maradhatnak fenn, ha bennünk élnek tovább – mondta nagymama.

Találkozási pont

A helyszínen valóban számos program várta azokat, akik mozgalmasan szerették volna elkezdeni a hétvégéjüket. A rendezvénnyel egy időpontban tartották meg a IV. Hajdúsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyt, melyre igen nagy létszámmal érkeztek érdeklődők. Hercz Vilmos kulturális menedzser, a Cívis Cuháré főszervezője szerint a rendezvény kitűnő találkozási pont mindazoknak, akik érdeklődnek a népművészetek, illetve a hagyományok iránt. – Célunk: egy helyen, egy időben találkozhassanak a népművészetekkel foglalkozó egyének, akiknek lehetőségük adódik arra, hogy bemutassák egymásnak, valamint a közönségnek legújabb produkcióikat, termékeiket. A hetedik találkozóra nemcsak a megyéből, az országból, de a határon túlról is érkeztek gyerekek, érdeklődők, ami azt mutatja, hogy van létjogosultsága a rendezvénynek – hangsúlyozta végül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában