helyi kultúra

2019.10.21. 16:36

Szobor az első cigány szent emlékére

Boldog Ceferino szobrát avatták fel Nyíracsádon, az alkotás a főutcán kapott helyet.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A szegregált élethelyzetek felszámolását célul tűző komplex programsorozat keretében a környéken, de talán a megyében is egyedülálló szobrot avattak október első napján a nyírségi településen. Kövér József debreceni szobrászművész Boldog Ceferinot, az első cigány származású szentet ábrázoló mellszobra a település főutcáján kapott helyet. A nap ünnepi liturgiával kezdődött a görögkatolikus templomban, majd közösen vonultak a vendégek és az érdeklődők az avatás helyszínére. A magyar, majd a cigány himnusz elhangzását követően először dr. Nagy János polgármester szólt a jelenlévőkhöz.

Felzárkóztatás, együttélés

Beszélt a programról, melynek első üteme az emberek felzárkóztatásának elősegítésével foglalkozik, majd azokról a közeljövőben megvalósuló beruházásokról is szót ejtett, melyek a lakosok életminőségének javítását segítik elő. Ezt követőn kívánta, hogy minden hátrányos helyzetben élő embernek, nyíracsádinak és nem nyíracsádinak egyaránt szolgáljon példaképként Boldog Ceferino keresztény élete. A polgármestert Tasó László országgyűlési képviselő követte, aki kiemelte azoknak az eseményeknek, rendezvényeknek a jelentőségét, melyek az egymás mellett élő közösségek könnyebb és összehangoltabb működését segítik elő, valamint beszélt a felzárkóztatás érdekében megvalósuló folyamatos képzés előtérbe helyezéséről.

Hajdú-Bihar élen jár

A rendezvényt megtisztelte Sztojka Attila, a társadalmi esélyteremtési főigazgatóság vezetője is. – Nyíracsád olyan utat választott, ami a jövőt jelenti. Amikor nem egymás ellen, hanem egymás felé fordulunk, ott kezdődik az igazi közösség­építés. Munkába kell állni, hogy országot, és közösséget tudjunk építeni. Olyat, melynek normáit meg kell erősíteni, és küzdeni kell azok megtartásáért – mondta Sztojka Attila, aki szerint a szobor naponta emlékeztethet mindenkit az emberi értékekre, s arra, hogy az alapvető értékek mentén kell élnünk. Balogh Gyula területi koordinátor a Hajdú-Bihar megyei összefogásban mutatott jó példájáról beszélt. Kiemelte továbbá az együtt gondolkodás, a keresztény gondoskodás és a nemzeti hagyományok gondozásának fontosságát is. Boldog Ceferino életét Tapasztó János római katolikus kanonok mutatta be, majd Kövér József kapott szót, aki az alkotás folyamatát ismertette, majd így folytatta. – A szobor egy nagyon tömör mondat, amibe mindent bele kell gyúrni, amit szavakkal szeretnénk kifejezni. Ennek a mondatnak kell egységgé formálódni az anyaggal, hogy láthatóvá tudja tenni annak üzenetét, érzelmeit, gondolatait. A beszédeket követően Tasó Lászó, dr. Nagy János, Sztojka Attila és Balogh Gyula leleplezték a szobrot, majd az egyházak vezetői felszentelték és meg is áldották azt.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában