Helyesírási kvíz

2019.10.20. 07:00

Minden bekerül a fazékba, amit csak el tudunk képzelni

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét játékos fejtörővel gondol azokra, akiknek fontos a magyar nyelv.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A legutóbbi tudáspróbánkra érkezett megfejtések százalékos eloszlásait nézve, akadtak bizonytalanságok a konyha világában szokásos elnevezések leírásakor (a legnehezebbnek talán a fövő bizonyult: válaszadóinknak – a 2019. október 18-án leolvasott adatok szerint – csupán a 14,8 százaléka találta el, hogy rövid ö-vel helyes), úgyhogy biztosan elővesszük még ezt a receptet.

Ezúttal azonban mellőzzük a központi tematikát, van abból épp elég, ugyebár, és a legújabb tesztünkbe megint beleaprítunk mindent, ami csak az utunkba került az elmúlt héten, szerkesztői munkánk közben és persze azon túl is. Szerencse is, hogy most nem a konyhaművészet fogalmi világa körül repdesünk, mert ebből a kotyvasztásból furcsa menü kerekedne. 117-es, 141-es szabály, anyagnévi jelző, közkeletű kifejezés, mássalhangzó-hosszúság, jelentéstömörítő összetétel, az egybeírás-különírás további esetei – lesz minden, és mindennek az ellenkezője is. Mint a kis magyar valóságban. Lássuk!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában