fővárosi látnivalók

2019.10.06. 19:25

Belvárosi séta, gyönyörű épületekkel

Csodálatos épületekkel, homlokzatokkal találkozhatunk a Nagykörúton.

Fotó: Shutterstock

A Nagykörút Budapest belvárosának meghatározó útszakasza, amely keresztülhalad a főbb belső kerületeken. 20–30 éve bevásárlóutcaként is ismerték, de ma már az emberek többsége csak szeretné letudni az általa közrefogott távot. Pedig ha időnként felnéznénk, csodálatos épületekre csodálkozhatnánk rá – hívja fel a figyelmet a www.life.hu oldalon. A körút szakaszai a Habsburg-család egyes tagjairól lettek elnevezve – a Szent István körút korábban Habsburg Lipót császár nevét viselte. Félkörívben köti össze a Margit híd pesti hídfőjét és a Petőfi híd pesti hídfőjét. Bár ma már elengedhetetlen tartozéka a 4-es és a 6-os villamos – ami Európa legforgalmasabb villamosvonala –, az első kötöttpályás tömegközlekedés 1887-ben indult el, és csak a Nyugati tér és a Király utca között jártak a villamosok.

A Nádor-udvar

Lipótvárosban áll egy hatalmas, mára sajnos kissé megviselt homlokzatú lakóház, amelyben a híres költő, Radnóti Miklós is élt egy rövid ideig. A Nádor-udvar néven ismert szecessziós épület Hei­delberg Sándor és Jónás Dávid építészek tervei alapján, 1900–1901 között épült Weisz Izidor megbízásából. Az 1901–1902 között épült ház igen modernnek számított a századfordulós budapesti viszonyokat tekintve – személylift, bevezetett gáz és villany. Csodás külsejét számtalan szobor díszíti, egységes fehér vagy inkább törtfehér színét csupán a tetején lévő zöldes tető és kupola töri meg.

HBN

Borítókép: a Nyugati pályaudvar a körút egyik ékessége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában