sajtótájékoztató

2019.10.31. 13:13

A paródia az idei Debreceni Irodalmi Napok központi témája

A program keretében 42. alkalommal adják át az Alföld-díjakat.

Fotó: Matey István

A november 4. és 6. között zajló rendezvényen színházi est, stúdióbeszélgetések, előadások, könyvbemutatók és fotókiállítás is várja az érdeklődőket. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár mellett a Nagyerdei Víztorony, a Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem is egy-egy színtere lesz a programsorozatnak, mely mindenki számára izgalmas kérdéseket, és élményeket tartogat – mondta az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs oktatási intézmények közötti kapcsolatokért felelős tanácsnok. Hozzátette: az irodalmi élet színterén Debrecen hosszú évek óta meghatározó szerepet tölt be.

Fotó: Matey István

A nagy múltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő Debreceni Irodalmi Napok szervezői az elmúlt évekhez hasonlóan a bevált formák megőrzése mellett idén is a programsorozat fesztiváljellegének erősítésére törekednek.

A fő téma ezúttal az irodalmi paródia, vagyis az utánzás, a humort fakasztó ismétlés kérdése Magyarországon és más nemzeteknél. Mi a különbség a karikatúra és a paródia között? Miért nyugtalanító a paródia? Mert ötvöződik benne az erőszak és a szeretet? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak mindazok, akik részt vesznek a három napos eseményen.

Fotó: Matey István

Dr. Szirák Péter irodalomtörténész, a Debreceni Irodalmi Napok kurátora elmondta, a programok összeállításánál minden évben fontos szempontot képviselnek a szakmai kérdések, de igyekeznek a szakmai határokon túlmenő témákat is prezentálni. – A paródia mindenki számára ismerős műfaj, hiszen szoros összefüggésben áll az emberi mivoltunkkal. Az egyik ember utánozza a másikat, elismétli annak stíluseszközeit, testmozdulatait, mimikáját, s ebből többnyire humor fakad. Ennek rejtélye pedig különösen foglalkoztat bennünket – tette hozzá. Az érdeklődők két előadást is meghallgathatnak ennek kapcsán a Víztoronyban.

November 5-én a Debreceni Irodalmi Napok keretében adják át az Alföld folyóirat szerkesztősége által odaítélt elismeréseket is. Idén Alföld-díjat kap Bengi László irodalomtörténész és kritikus, Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, valamint posztumusz díjat ítéltek oda a nemrég elhunyt Térey Jánosnak. Az író, költő tiszteletére mindemellett a Csokonai Színház művészei Őszi hadjárat címmel egy emlékestet is szentelnek.

Fotó: Matey István

Pogrányi Péter programszervező elmondta, ezeken túl a programot színesíti a Bécsiné Kéri Ágota vezetésével induló Ady-séta, a Poén a képen – Humor a fotográfiában című fényképkiállítás és az Új Alföld Könyvek legfrissebb darabjának, Bódi Katalin Éva születése című könyvének bemutatója is.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában