fotókon az új látványosság

2019.09.26. 17:49

Rabbiszobát és kóser éttermet avattak Debrecenben

„Az emlékhely egy időkapunak is mondható, amelyen keresztül kapcsolatba léphetünk a múlt történéseivel” – mondta el dr. Bartha Elek.

Fotó: Molnár Péter

A Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában című projekt elkészült, s ez alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a Bajcsy-Zsilinszky utca 26. szám alatti székházban csütörtök délután. A megvalósított turisztikai attrakció célja a zsidó hagyományok bemutatása a közösségnek és a turistáknak, a fiatalok számára is érdekes, modern eszközök használatával. A projekt megvalósítása látogatóbarát és interaktív módon érthetőbbé, kommunikatívabbá teszi a zsidónegyed turisztikai értékeinek bemutatását. A székházban történt fejlesztéseket a város önkormányzata 30 millió forinttal támogatta, a munkát a Debreceni Egyetem szakértői együttműködéssel segítette.

További együttműködés

Debreceni új nevezetességének helyszínén Papp László polgármester hangsúlyozta, hosszú évek óta közös gondolkodás jellemzi a cívisvárost és a zsidó hitközséget, melyet az a cél vezérel, hogy a városban elveszett zsidó történeti emlékeket próbálják meg visszaidézni, újraépíteni, s a debreceni zsidó közösséget erősíteni.

„A zsidónegyed a következő években a városnak egy nagyon fontos történeti emlékhelye lesz.”

Törekvésünk az, hogy annak történeti emlékeit helyreállítsuk, magát a városrészt szépítsük, s ezt az üzenetet hordozza az átadott rabbiszoba, illetve kóser étterem – tette hozzá a polgármester. Majd a turisztikai kapcsolódásról számolt be. – Nagy lehetőség rejlik abban, hogy Debrecen és Tel-Aviv között egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat. A turisztikai lehetőségek a zsidó történeti emlékek felidézése okán is növekedhetnek a következő években, hiszen az egyik legsikeresebb a Debrecen és Izrael második legnagyobb városa közötti járat. Arra, amink van, vigyáznunk kell, s ebben szeretnénk együttműködést ajánlani elnök úrnak és a zsidó közösségnek – fogalmazott az avatóünnepségen Papp László.

 

Időkapu

– Kétszeres az örömünk, ugyanis nemcsak a köszöntésben vagyunk jelen, hanem a munkában is részt vettünk – emelte ki dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem Oktatási Rektorhelyettese az ünnepélyen. Hozzátette, hogy egy ilyen emlékhely egy időkapunak is mondató, amelyen keresztül kapcsolatba léphetünk a múlt történéseivel. S nem csak információkban, hanem érzelmileg ráhangolódva, maga a miliő is megérint bennünket.

„Elismerés illeti a hitközséget és a város vezetését, hogy Debrecen örökségének újabb elemeit tették mindenki számára megismerhetővé”

– hangoztatta dr. Bartha Elek.

Újabb mérföldkő

Horovitz Tamás beszédében hangsúlyozta, a zsidó vallásnak nagyon fontos elemei a hagyományok, melyeket meg kell ismertetnünk, hogy jövőt tudjunk építeni.

„Szeretnénk, ha Debrecenben a zsidó közösségnek egy hosszútávú jövője lenne, továbbá egy nyitott befogadó közösséget alakítanánk, ahol a társegyházainkkal, barátainkkal együtt ünnepelhetnénk, s élnénk meg a zsidónegyed szépségeit”

– mondta a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Hozzátette, a vallás és a turisztika jelentősen összefügg egymással, hisz a most elkészült étkezőnkben minden vallási előírásnak megfelelően tudjuk biztosítani minden idelátogatónak az igazi magyar kóser étkezést, határon innen és túl.

Megújult helyszínek

A fejlesztés során többek között egy interaktív kiállítószobát, vagyis rabbiszobát alakítottak ki, mely a második világháború előtti zsidó polgári otthon miliőjét mutatja be századelős berendezéssel, tárgyi kulturális emlékekkel. Emellett fejlesztették a kóser konyha étkezőjét, a folyosók, a helyiségeket összekötő útvonalakat, a bejárat esztétikai felújítást is kapott, valamint az udvart is megszépítették. A kertben híres és közéleti zsidó személyek bemutatására szolgáló információs táblákat helyeztek el. Továbbá kertrendezés során információs táblákat és kerékpártárolókat helyeztek ki.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában