A konyha a játszótere

2019.09.08. 11:30

Debrecenben villantotta meg tehetségét a szemtelenül fiatal séf

Pohner Ádám három kedvenc étele, a kenyér, a tojás és a burrata, vagyis a „vajas” töltött gyúrt sajt.

Fotó: AFP / Jean-Philippe Ksiazek

A balatonszemesi Kistücsök étterem 26 éves séfhelyettese, Pohner Ádám nagyon fiatalon került be a Bocuse-szakácsversenyek világába, s alig végezte el a szakmai iskolát, amikor Molnár Gábor, az akkori Bocuse-induló őt választotta maga mellé segítőnek. – Három évvel ezelőtt próbálkoztam először egyénileg a francia alapokra épülő Bocuse d’Or versenyen. Tanultam, folyamatosan fejlesztettem és építgettem magam, hogy minél jobb legyek a konyhában – emlékezett vissza szerényen Ádám, aki Debrecenbe látogatott a Balmazújvárosi úti Metro áruház felkérésére, ahol az onnan válogatott minőségi alapanyagokból főző workshopon csillogtatta meg tehetségét.

Biztatás

Ádám, fiatal kora okán már beírta magát a verseny történelmébe.

„Nem igazán foglalkoztam az életkorommal, s hogy fiatalabb vagyok az átlagnál, meg akartam mutatni, hogy én is vagyok annyira jó, mint a többiek.”

Nagyon sokat tanultam a mestereimtől, szerencsés vagyok, mert régóta ismerem Vomberg Frigyest, aki nagyon sokat segített, hogy minél jobb legyek – mondta Ádám, s felidézett pár tanácsot mesterétől. – Ne nézzem, hogy mikor jár le a munkaórám, s hogy az mikor jár le, mindenben próbáljak a legjobb lenni, valamint mindig múljam fölül önmagam. Továbbá számtalanszor elhangzott tőle, hogy nézzük ki a leggyorsabb embert a konyhán, s próbáljuk meg az ő tempóját túlszárnyalni. A cél, hogy csak előrefelé menjünk és keményen dolgozunk – idézte fel a fiatal séf az útmutatókat.

Szereti a magyar konyhát

Ádám elmondta, a családban nincs senki, aki vendéglátással foglalkozott volna, szimplán csak a tűzhely elé állt. – Fiatalon sokat voltam egyedül otthon a nyári szünetben, s 17 évesen megfőztem életem első ételét, a paprikás krumplit. Majd annyira megtetszett az ételkészítés, hogy érettségi után már tudtam, hogy szakácsnak tanulok tovább. Az első év második felében ösztöndíjat kaptam Észtországba, a második évben pedig már commis-ként (segítőként) voltam Molnár Gábor séf mellett – tudtuk meg Ádámtól, aki megelőzve a kérdésem, hangsúlyozta, hogy nem vágyik külföldre, szeret itthon lenni, s elsősorban Magyarországon szeretne még többet fejlődni.

„Nagyon szeretem a magyar konyhát, az egyszerűségre törekszem, csak kis egyediséget viszek a fogásokba, amivel különlegesebbé teszem az ételeket. Otthon is szoktam főzni, de minél egyszerűbbet, a saját konyhámban nem állok neki egy háromfogásos menünek”

– nevette Ádám, s elárulta: egyelőre nem szerepel a tervei közt újabb verseny.

Nagy Dóra

Lyonban a világdöntő

A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb francia séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, a páros évben pedig az európai döntő zajlik. A balatonszemesi étterem 26 éves séfhelyettese, Pohner Ádám 2018 februárjában nyerte meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét, majd azon év júniusában Torinóban európai válogatón 8. lett, így továbbjutott a lyoni világdöntőre. Az év elején rendezett gasztronómiai világversenyen Ádám és csapata a 12. helyen végzett.

Borítókép: Pohner Ádám a 2019-es Bocuse d'Or-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában