kritika

2019.08.03. 20:20

Varázslatos út lélektől lélekig

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok telt házas előadását a nézőközönség álló tapssal ismerte el. Jogosan.

Fotó: Matey István

Az utóbbi hetekben talán nem is volt olyan várva várt produkció, mint a Légy jó mindhalálig élő szimfonikus koncertszínházi változata, melyet a közelmúltban a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon láthatott a nagyérdemű. A Napló már több alkalommal is beszámolt a darab előkészületeiről, mégis kíváncsian vártuk az előadást.

A debreceniek szívéhez már a Móricz Zsigmond regénye alapján készült, első alkalommal Debrecenben 1991-ben bemutatott, Kocsák Tibor és Miklós Tibor által jegyzett musical is közel állt, de az író halálának 140. évfordulója alkalmából színpadra állított előadás újra megdobogtatta a szívünket.

Igazi crossover

Bókai Zoltán tíz évvel ezelőtt a Pécsi Nemzeti Színház számára készítette el a darab szimfonikus hangszerelését, amely nem várt hangulattal itatta át az előadást. Az évtizedek alatt slágerré vált dalok, mint a Tíz perc, a Ragyogj fel! vagy Az élet szép új köntösbe öltöztetett szimfonikus hangszerelésnek köszönhetően. A háttérben a Lautitia kóristái amellett, hogy stabil, profi szakmai jelenlétükkel tették teljessé a produkciót, a gospelkórusokhoz hasonlóan jól koreografált mozgásukkal színesítették azt.

Sok jó ember…

Sok találékonyságot igényelt mind Bálint Albin rendező, mind Jóna Szabolcs koreográfus részéről, hogy miként gazdálkodjanak jól azzal a színpadi területtel, mely a színészek számára megmaradt, miután a Kodály Filharmónia és a Lautitia művészei színpadra álltak. A gurulókerékkel ellátott bútorkellékek és a grafikai háttérrel színesített díszlet is elősegítette a rendkívül kis méretű hasznos teret a színpadon, ám a megoldás bravúrosra sikerült, így már a darab első perceiben konstatálható volt a „sok jó ember kis helyen is elfér” igazsága.

 

Eltalált szerepek

Az alkotók tekintetében igazi sztárparádé volt a „Légy jó”, mégis a főhős Nyilas Misit alakító Németh Krisztián Róbert színpadi jelenléte tette leginkább szerethetővé a produkciót. A 11 éves ifjú tehetség az első főszerepét játszotta el a csetlő-botló, visszafogott, a gyermeki tisztaságot teljes hitelességgel visszaadó alakításával. Emellett a Csokonai Színház, az Ady Endre Gimnázium és a Budapestről meghívott művészek játéka is briliáns volt, ám ami ennél is többet adott, az a közös szívdobbanásuk az előadás közben. Mind a drámai és a komikus jelenetekben, mind a betétdalokban érezhető volt az előadás első percétől az utolsóig. Mindenkiben volt valami megfoghatatlan plusz. Bókai Zoltán a Naplónak már korábban nyilatkozott arról, milyen mélységű szeretet és milyen mértékű profizmus hatotta át a produkció munkafolyamatait. Szeretettel hozta Debrecenbe átiratát, amelyet az előadás közben is többször megtapasztalhattunk, hiszen nemcsak a zenekart, hanem a színészeket is diszkréten, de annál hatékonyabban instruálta az előadás alatt.

A produkció minden mozzanata macskakőként alkotta az utat, melyen lépkedve Nyilas Misi gyermeki lelke a felnőttkor tökéletlenségével szembesülve lassan a semmibe vész, de ahhoz az úthoz is, mely a történetben lélektől lélekig vezeti őt.

SZD

Az alkotók

Nyilas Misi: Németh Krisztián Róbert / Szoboszlai Balázs

A felnőttek:

Igazgató: Csikos Sándor Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiválóművész

Valkay tanár úr: Földes Tamás, Súgó Csiga-díjas

Gyéres tanár úr: Rózsa László

Sarkadi tanár úr: Bakos-Kiss Gábor

Báthory tanár úr: Papp István

István bácsi, pedellus: Kiss Gergely Máté

Doroghyné: Nagy Anikó, Jászai Mari-díjas

Viola kisasszony: Varga Klári, Jászai Mari-díjas

Bella kisasszony: Jenes Kitti

Török bácsi: garay nagy tamás, Megyei Prima-díjas

Török néni: Náray Erika, Súgó Csiga-díjas

Török János: nagy dániel viktor, Junior Prima-díjas

Török Ilonka: Edelényi Vivien

Pósalaky úr: ürmössy imre

Pósalaky úr gazdasszonya: Eperjesi Anikó

Rendőrtiszt: Tar Viktor

A már majdnem felnőttek:

Nagy úr: Dánielfy Gergő

Lisznyai úr: Mechle Christian

Nagy úr barátnője: Vajóczki Virág

Lisznyai úr barátnője: Czinege Inez

A gyerekek:

Doroghy Sanyika: Szoboszlai Balázs /Németh Krisztián Róbert

Orczy: Hlavacska Dénes

Gimesi: Török Tamás

Böszörményi: Zubor Boldizsár / Tar Viktor

Sándor Mihály: Kovács László

Tök Marci: Balogh Benjámin

Csicsó: Czibla Ádám / Ötvös József

Tannenbaum: Lehel Vilmos

Andrási: Pusztai Lőrinc / Aszú Ábel

Szegedy: Lisztes Krisztián

Péteri: Ötvös József / Czibla Ádám

Simonffy: Aszú Ábel / Pusztai Lőrinc

Láng: Tar Viktor / Zubor Boldizsár

Zenei vezető: Bókai Zoltán

Zenei munkatárs: Bögös Attila

Koreográfus: Jóna Szabolcs

Diákszínpadi szereplők művészeti vezetője: Várhalmi Ilona

Díszlet- és jelmeztervező: Kovács Yvette Alida

Rendező: Bálint Albin

Producer: Bódor Edit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában