Helyesírási kvíz

2019.08.28. 18:02

Tulajdoniszonyok

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét próbára teszi a tudását azoknak, akik a szívükön viselik a magyar nyelv sorsát, és örömmel megoldanak időnként egy-egy helyesírási tesztet.

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Mi is bonyolultak vagyunk (szerencsére vagy sajnos), és az is bonyolult, ami a miénk – hogy is lenne egyszerű a tulajdonnevek helyesírása? Félretéve a tréfát, a példák tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen. Jócskán akadnak vitatott, illetve vitatható esetek is – mostani fejtörőnkben persze kerültük az utóbbiféléket. Igaz, ettől nem lett sokkal egyszerűbb az élet. Különösen, hogy egyszer-egyszer – merő szadizmusból, természetesen – a tulajdonnév egy-egy továbbképzett alakjának helyesírását firtatjuk. Sebaj, a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is igyekeztünk oldani a feszültséget egy-egy olyan szóalakkal, mely a 139., illetve a 141. szabály alapján írandó. (Ha már ennyit hivatkozunk konkrét szabálypontokra: érdemes olvasgatni a szabályzatot, remek lazítás. 😀)

Sok szerencsét, és vigyázzunk magunkra, a józan eszünk olykor könnyen megtréfál bennünket!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segíthetnek a Manyszi tanácsadóinak válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában