helyesírási kvíz

2019.08.18. 07:00

Kegyelemdöfés hobbiszinten – avagy amikor szinte csak az anyag érdekel

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét próbára teszi a tudását azoknak, akiknek számít, helyesen írunk-e magyarul, és kaphatók egyszer-egyszer némi játékra.

Fotó: Pixabay

A cím második felétől nem kell megijedni (épp elég az elsőtől…), leginkább betűfüggők vagyunk, azok viszont annál inkább, és ezúttal az anyagnévi jelzők világába teszünk egy kósza, ám vélhetően izgalmas sétát. A 116. szabály vonatkozik most ránk, és az szerencsére elég egyértelmű, világos beszéd; viszont e témakörben is együtt élünk sok-sok ráncos beidegződéssel, és az a kérdés, mennyire vagyunk képesek ezektől megszabadulni és átengedni elménket a hűvös és acélos szigornak.

Hogy ne váljék unalmassá, nem fogunk az elejétől a végéig csakis anyagnévi jelzős kapcsolatokban gázolni, meghintettük a sorozatot – egyebek mellett – néhány mozgószabályos példával, azokat úgysem árt gyakorolni.

Vegyük is magunkhoz az anyagot; recipe ferrum, azaz fogadd a vasat! Kegyelemdöfés hobbiszinten.

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában