visszatérő vendégek

2019.08.05. 12:28

Holland barátokkal a bibliatáborban

Július utolsó hetében, augusztus első napjaiban ismét tábort tartottak Esztárban a református gyerekeknek.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A népes csapat – mindennap 40-50 fő – napjai tartalmasan teltek, Szabó Zsolt tiszteletes és segítői igyekeztek minél érdekesebb és változatosabb programot összeállítani. A tábor vendégei Hollandiából érkeznek minden évben. Heten, közülük négy 17 és 19 év közötti, a többi felnőtt. Mindannyian, mondhatni, családtagként vesznek részt a táborban. Arco elmondta, hogy szereti Esztárt, Jézust és a gyerekeket.

A kapcsolat eredete 35 évre nyúlik vissza, annak idején még Jenei Zoltán lelkipásztor szolgálatakor testvérgyülekezeti viszony jött létre Veenendal településsel.

A fiatal férfi csak jó szívvel és jó emlékekkel szolgált: nagyon szeretnek ide jönni, a vendéglátás, a fogadás, a szeretet, mely körülveszi őket, megéri a hosszú utat.

Eldicsekedett vele, hogy Magyarországon máshová, más gyülekezethez nem, csak célirányosan Esztárba jönnek barátaival, családjával Veenendaalból. Most feleségével és lányával jött, és még három fiatallal.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Arco lánya, Caren is mosolyogva válaszolt, amikor kérdeztük hogylétéről: otthonosan érzi magát, vannak itt barátai is már a táborban.

A látogatások 2002 óta visszatérőek, ilyenkor a táborokba nagyon szívesen jönnek, a helyiek invitálására. Üres kézzel sohasem érkeznek, most is játékokat hoztak az esztáriaknak.

„Minket is visszahívnak a holland testvérek, voltunk is már kint gyülekezeti kiránduláson, de nem minden évben, legutoljára 2001-ben voltak. Ez csupán szervezés kérdése, jövőre megpróbáljuk, szeretnénk menni”

– tette hozzá Szabó Zsolt, esztári tiszteletes.

Változatos napi programok

Reggel 8-ra érkeznek a gyerekek, 9-kor mindennap bibliai foglalkozásokkal kezdtek, amelynek témája: utazás Istennel. A tízórait változatos foglalkozások követik: fafaragások, melyet Czár Lajos helyi lakos vezetett, másik napon színezés, ostorkészítés, sportvetélkedő, néptánctanulás Vajasné Ragályi Edittel, egyik nap a falu idősei palacsintát sütöttek a táborozóknak, másnap filmvetítésen vettek részt. Volt tábortűz, szalonnasütés, sátorban „ottalvás”, mert a helybeli táborozók egyébként éjszakára mindennap hazamentek.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A tábor egyik estjén koncert is volt a Hét Hang énekegyüttestől, melyben Szabó Zsolt tiszteletes fia, Szabó Ágoston is énekel. Vasárnap, a zárónapon istentisztelet után gyülekezeti napot tartottak, ahol közös főzéssel zárták a bibliai hetet, tábort.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában