Román-magyar együttműködés

2019.08.14. 15:10

Fontos szerepet szánnak a Latinovits Színháznak

Hamarosan kezdődik Debrecen és Románia határokon átnyúló kulturális stratégiai projektje.

Fotó: Kiss Annamarie

A „Román-magyar határon átnyúló Képzési Központ és Értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” című projekt szerdai nyitórendezvényén magyar és román projektpartnerek részvételével jelentették be: három év kitartó előkészítő munkája révén szeptemberben elkezdődnek a közbeszerzési eljárások, majd várhatóan 2020 év elején már a kivitelezési munkálatok is.

– Hosszú út van mögöttünk, de előttünk is, mely Debrecen számára kulturális és stratégiai értelemben is meghatározó – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország együttműködési programot négy konzorciumi partner alkotja: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Csokonai Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat. A céljuk azonban ugyanaz: a román–magyar közös természeti és kulturális örökségek, értékek megőrzése, átadása és fenntartható alkalmazása. A program folytatja a régióban megvalósított együttműködéseket, és az összköltségvetése mintegy 232 millió euró. Ebből 189 millió euró az ERFA-ból származó vissza nem térítendő támogatás.

Határon innen

Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy Debrecennek és a partnereinek, továbbá a határon túliaknak is nagyon fontos ez a projekt. Hozzátette: Debrecen nagy infrastrukturális fejlesztése, a Latinovits Színház mellett a projekt savát-borsát a magyar és román területeken létrejövő és bővülő épületekben megvalósuló kulturális programok adják majd, melyek valóban összekapcsolják a két nemzetet.

Gezma Péter, a Csokonai Színház igazgatója szerint építeni bármit, ami hosszú időre meghatározza egy régió életét, önmagában izgalmas és nemes feladat, s ha ez egy kulturális intézmény, az még fontosabb misszió. Mint mondta: Debrecen színháza több akar lenni egy egyszerű megyei teátrumnál, a projekt révén fontos szerepet kíván betölteni a táncélet régiós fejlesztésében, a fiatalok színházi és színházzal való nevelésében, valamint a regionális értékek megőrzésében.

Határon túl

Nagyváradon egy modern kulturális központ kialakítása a cél a projekt által. Ez, színes programokat kínálva, a remények szerint felpezsdíti a város és a környéken élők életét – mondta Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat igazgatója.

A projekt lehetőséget nyújt a Körösvidéki Múzeum fejlesztésére és modernizálására is, mely regionális mivoltából adódóan kifejezetten fontos szerepet tölt be a közös értékek megőrzésében a szomszédos megyékben és a határon túl is. A projekt által elősegíthetik mindazon közösségek együttélését is, amelyeket a történelem korábban szétszakított – mondta Aurel Seriogea Chiriac igazgató.

Lovassy Bernadett

A borítóképen: Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában