fotókkal

2019.08.19. 10:33

Díjátadás az esztári kenyérünnepen

Esztárban hagyomány már, hogy az augusztus 20-a megünneplése mellett a település elismeréseit is átadják.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Istentisztelettel kezdődött a nap a református templomban, majd mindenki átvonult a kultúrház elé, ahol elkezdődött az új kenyér ünnepe. Szabó Zsolt tiszteletes áldást adott a kenyérre, amelyet dolgos kezek, a helyi nyugdíjasklub és hímzőkör asszonyai sütöttek a tájház kemencéjében. Az áldás után felszeletelték az ünnepi étket, és mindenki kóstolhatott belőle.

Szabad, független, szerethető

Szécsi Tamás polgármester köszöntőjében elmondta: a mai világból hiányoznak az értékek, amely mellett egykor hitet tett államalapító királyunk, István király is. A legjobb dolog, ami történik egy országgal, egy társadalommal, és azon belül az emberrel, ha szabadon dönthet, és annak is érzi magát. Ha egy településen helye van a szabad gondolatoknak, a kulturált vitának, amelynek végén sérelmek nélkül fel lehet állni az asztaltól, akkor elmondhatjuk, hogy az a település szabad, független és szerethető.

Már hatodik éve adják át a díjakat, melyről az önkormányzat képviselő-testülete határozott. Esztár Község Emlékérmet kapott Lantos Albertné és Bagdán Lajos. Lantos Albertné 37 éven át szolgálta a falut, mint postás, az emberekkel mindig becsülettel és tisztelettel bánt. Bagdán Lajos volt esztári jegyző kapta a másik díjat, aki 1991-től 2006-ig töltötte be a tisztséget a településen. Az eddig eltöltött idő alatt munkaszeretetéről, emberszeretetéről, segítőkészségéről tett tanúbizonyságot.

Az egykori iskolaigazgatóról, Swélecz Györgyről elnevezett díjat Czár Lajosné és fia, Czár Krisztián vehette át. Mindkettőjük munkájával az oktatást szolgálják és szolgálták, annak színvonalát emelték. Czár Lajosné éveken át tartó pedagógiai munkája összefonódott a település életével is. Fia továbbvitte a pedagógusi pályát, és a mai napig aktív tagja az oktatásnak.

 

Esztár díszpolgári címét szintén két ember, egy testvérpár kapta: Szunyogh Szabolcs és prof. Szunyogh Gábor, akik a községből elszármazottak, közművelődésben volt nagy szerepük. Ők az 5. Szunyogh leszármazottak, a mostani kastély-iskola is az ő nevüket viseli.

A díjak átadása után Szécsi Bence vers- majd novellafelolvasással színesítette a napot. A helyi nyugdíjasklub énekeket adott elő citerakísérettel, a Berettyó Népzenei Együttes pedig katonadalokkal és a Szent István-himnusz előadásával emelte a nap színvonalát.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában