Helyesírási kvíz

2019.08.10. 20:00

Csapjon belénk a lecsó!

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét próbára teszi a tudását azoknak, akiknek fontos a magyar helyesírás, és játékos kedvük okán nem szívesen mondanak nemet olykor-olykor egy kis fejtörőnek.

Fotó: ÉM / Vajda János

Most igyekeztünk elkerülni azokat a rozsdálló, gazzal benőtt filozófiai mellékvágányokat, ahová egynémelyik utóbbi tesztünk bevezetőjében sikerült elbitangolnunk, így máris elővezethetjük a legújabb (nem) könnyű, nyári, vegyes fogást. A fő alapanyag az egykor mozgószabálynak nevezett regula nyomán született, ugyanis, mint korábban említettük, nap mint nap tetten érhető, hogy ez nem igazán akar menni. Nem árt gyakorolni. Helyenként – lazításképp – hígítottuk egy kis egybeírás-különírással, hol jelentésváltozással, hol hagyománnyal a háttérben, s némi „6 : 3-as” mellett a rettenetes 118. szabály is felüti ragyás kobakját.

Akkor csapjunk is a lecsóba! Vagy inkább csapjon belénk a lecsó…

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában