Keresztény fesztivál a lélekért

2019.07.23. 21:04

Újra Debrecenben találkoznak a református fiatalok

Megnyitott a 9. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó Debrecenben.

Fotó: Matey István

Bár a péntek késő estig tartó rendezvény programjai csak kedd este kezdődtek a Debreceni Egyetem agrárcampusán, már kora délután legalább 100 színes sátor állt a rögtönzött kempingrészben. A folyamatosan érkező, nagyrészt tizenéves beköltözők külseje ugyanolyan volt, mint azoké, akik vasárnap elhagyták a Campust. A „nagy fesztiváltestvérhez” hasonlatos, kissé bonyolult regisztráció és karszalagfelhelyezés után gyorsan rájöttünk, hogy itt az értékrend, a lelkület egészen más, mint a Nagyerdőben volt.

A központban Jézus áll

Prikryl Edinától, a Csillagpont koordinátorától megtudtuk: a Csillagpont középpontjában Jézus áll.

„Nagyon reméljük, hogy a fiatalok ide Krisztus miatt jönnek, azok is, akik őt még csak keresik, és azok is, akik már megtalálták. Abban különbözünk más fesztiváloktól, hogy a fő programok itt a lélekről szólnak”

- jelentette ki.

Fotó: Matey István

Elmondta: a 14 és 35 éves kor között járó fiataloknak szóló Csillagponton a nap nem délben, hanem már reggel, áhítattal kezdődik. Ezután a fesztiválozók egy fő előadáson vehetnek részt, amely szintén lelki tartalmú, majd kis csoportokban feldolgozzák az ott szerzett információkat. Ezután napközben összesen több mint 100 kulturális, hitéleti, tudományos, sport és pszichológiai program következik.

 

Egyebek mellett olyan kérdésekről esik majd szó, mint a divatdiéták, a párkapcsolatok, a giccsek, a sztereotípiák, a biztonságos szex. Esténként filmvetítések, társasjátékozás, táncház várja az érdeklődőket. A meghívott előadók között szerepel például Pál Ferenc, közismert nevén: Pál Feri, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember és dr. Kádár Annamária pszichológus. A Lehetőségek Piacán keresztény és nem keresztény szervezetek mutatkoznak be. A fesztivál zenei kínálata is gazdag, hiszen fellép a Lóci játszik, a Platon Karatev, a The Biebers és Karasszon Eszter csellóművész. Az estéket lelki áhítattal zárják.

Mennyiség helyett minőség

A fesztiválra előzetesen 3 ezren regisztráltak. A koordinátor szerint valószínűleg ehhez még néhány százan vesznek majd napijegyet.

„Nekünk nem az a célunk, hogy minél többen legyenek hanem, hogy az együtt töltött idő minél tartalmasabb legyen. Nem a számok, hanem Isten uralja a fesztivált”

- magyarázta.

Prikryl Edina hangsúlyozta, hogy a Csillagpont mind az alkoholtól, mind más tudatmódosító szerektől mentes.

A lelki feltöltődésért

Az egyik fesztiválozó, a 15 éves és 2 méter magas Viszkó Bálint Székesfehérvár közeléből, Csősz településről érkezett 13 református barátjával közösen. Elmondta: klasszikus nyári könnyűzenei fesztiválon még nem járt, de keresztény fesztiválokon többször is megfordult a családjával. – Szerintem az ilyenek sokkal fontosabbak, mert lelkileg időnként fel kell töltekezni. Ha nem így tesz az ember, az egész nap rossz lehet – vélekedett.

Fotó: Matey István

A kempingben találkoztunk a 19 éves Kovács Hajnalkával, aki Váchartyánból, valamint barátnőjével, a 14 éves Gergely Lucával, aki Erdőkertesről jött a Csillagpontra. – Ha legalább annyira jól érzem majd magam, mint két éve, akkor megérte eljönni. Nagyon sok remek program lesz, így nem tudom még, hogy pontosan mire fogok menni – fogalmazott Kovács Hajnalka, amikor a következő napokra vonatkozó terveiről kérdeztük. Gergely Lucát leginkább a Papgyerek, gazgyerek című program érdekli, mert ő egy lelkész gyereke. A beszélgetés során kiderült, hogy összesen 14-en érkeztek a két település keresztény gyülekezeteiből. Végül arról is szó esett, hogy sátruk felállítása komoly közösségépítő tevékenységnek bizonyult, több órát vett igénybe.

Fotó: Matey István

A Zeo Bopezként bemutatkozó huszonéves budapesti fiatalember szintén baráti társasággal látogatott el Debrecenbe. Kifejtette: a nagy fesztiválok nem vonzzák, azokat hedonista rendezvényeknek tartja, ahol taszító dolgok is előfordulnak.

Fotó: Matey István

– Nekem más az értékrendem. Én spirituális fejlődést, tapasztalatot várok egy fesztiváltól. Itt olyan emberekkel találkozhatok, akiknek hasonló az értékrendje – magyarázta.

 

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában