Anyag a művészek fókuszában

2019.07.25. 10:10

Megnyitott a negyedik Debreceni Nemzetközi Művésztelep

A tíznapos művészeti találkozó folyamán minden délután előadásokkal és művészprezentációkkal várja az érdeklődőket a B24 Galéria, a Batthyány utcában.

Fotó: Matey István

A tematikus művésztelep vezetői fontosnak tartják a debreceni alkotók meghívását és a sokszínűség megtartását. Az évről évre megújuló összművészeti találkozó idén tizenkét alkotót lát vendégül, akik közt szerepelnek építészek, tervezőgrafikusok, de a fotográfia, a szobrászat és a festészet is képviselteti magát. Az Anyag címre keresztelt tárlat alkotásait novemberben, a debreceni Modemben tekinthetik meg az érdeklődők. A tíz nap alatt elhangzott előadásokból, interjúkból és természetesen az elkészült művekből kiadvány is készül.

Horányi Attila művészettörténész, esztéta előadása | Fotó: Matey István

Miért az Anyag?

– A mai fiatal generációnak van egyfajta visszafordulása az alapokhoz. Reneszánsza van az anyaghasználatnak, a matériának. Amit el szeretnénk érni, hogy meghívjunk olyan pályakezdő fiatalokat, akiknek ez egy új felfedezés, és olyan érettebb alkotókat, aki ugyanazzal az anyaggal foglalkoznak, és összehasonlítsuk a gondolkodásukat. Minden nyáron újrakezdjük: új a tematika és új művészek érkeznek évről évre. Mindig azokat a képzőművészeket keressük, akik az adott tematikával foglalkoznak. Újdonság a tavalyi évekhez képest, hogy az elméleti szakemberek néhány napra ott is maradnak, és belefolynak a kialakult diskurzusokba – mondta el a művésztelep egyik vezetője, Süli-Zakar Szabolcs.

A nyitott műhelyek betekintést nyújtanak az alkotás folyamatába, és a látogató részese lehet egy-egy mű megszületésének. A művésztelep augusztus másodikáig látogatható.

Némethy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában