Játszva a legjobb tanulni

2019.07.10. 13:42

Kárpátalján kirándultak a balmazújvárosi diákok

„Élményszerzés céljából a leghasznosabb tevékenység a kirándulás.”

Kevés olyan ember létezik, aki ne szeretne utazni, új helyeket, különféle kultúrákat megismerni. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen tapasztalatokat, új élményeket legtöbbször akkor szerzünk, amikor kilépünk saját komfortzónánkból, és nekivágunk a végtelennek. Azok a fiatalok, akik még nem keresőképesek ritkán juthatnak a határon túlra. Azonban a balmazújvárosi Kalmár Zoltán Tanintézmény negyvenegy diákja, valamint öt kísérő pedagógusa szerencsés volt, júniusban, a nyár első hónapján egy programnak köszönhetően felfedezhették Kárpátalját, és megannyi új tapasztalatot, ismeretet szerezhettek történelmünkről, szomszédos országunkban élő rokonainkról. Adorján Krisztina, a kirándulás egyik felügyelő tanárja elmondta lapunknak, hogy a pályázat célja nem más volt, mint megismerni egy a határon túl található magyarlakta területet, mindemellett személyes ismeretet szerezni az ottani magyarok életéről, valamint arról, hogy miként próbálják a helyiek megőrizni nemzeti identitásukat.

Fotó: Tóth Éva Ágnes

Magyar emlékhelyek

– Úgy vélem, a Határtalanul pályázat egy hatalmas lehetőség volt a diákok számára, hiszen élményszerzés céljából a leghasznosabb tevékenység a kirándulás. Nemcsak új tájakat ismerhettek meg a fiatalok, hanem közelebb kerülhettek az Ukrajnában élő magyarság helyzetével, valamint megcsodálhatták az országban fellelhető többévszázados magyar emlékhelyeket. Ha tehettük volna, iskolánk összes diákját magunkkal visszük, de a programban kizárólag az idősebbek vehettek részt: hatodik, hetedik és nyolcadik évfolyamos diákok.

„Minden gyermek megérdemli, hogy világot lásson, a kiránduláson egyszerre tanulhattak, szórakozhattak a tanulók, pedagógusként örömmel fürkésztük a diákok lelkesedését, odaadását”

– kezdte a tájékoztatást.

Fotó: Tóth Éva Ágnes

Beregszász belvárosa

A kiruccanást két utazási iroda szervezte, így a kirándulóknak valóban nem volt más dolguk, mint kikapcsolódni. A kis csapat négy napot tölthetett a Kárpátalján, ami a visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a legtöbbjüknek életük eddigi legnagyobb élményén vehettek részt. – Egy helyi idegenvezető, Varju Zoltán csatlakozott hozzánk, aki szaktudásával zökkenőmentessé tette a kiutazást. A kiruccanás során a történelmi Magyarország legkorábban épült, Árpád-kori várát néztük meg Munkácson. Lehetőségünk volt Beregszász belvárosát körbejárni, sétálóutcáit felfedezni. Ellátogattunk Polenára, a savanyúvízforrásairól nevezetes üdülőhelyre. A Sipot-vízesést sem hagyhattuk ki, ami hihetetlen látképet nyújtott mindannyiunk számára, több méter magas, csodálatos látványosság – fűzte hozzá.

Részletes idegenvezetés

Útjuk során egészen a Közép-Kárpátokig jutottak el a kirándulók, ezerháromszáz méteres magasságból láthatták azt a vidéket, ahol a honfoglaló őseink egykor tábort vertek. – Varju Zoltánnak sokat köszönhetünk, a diákok a részletes idegenvezetést követően interaktív feladatokon vehettek részt, amelyek nem egy tipikus tanórához hasonlítottak, játékosan voltak tálalva, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Nagyon érdekes dolgokról is mesélt, melyeket a diákok érdeklődve hallgattak: Szovján a „Málenkij robot”-ra elhurcolt magyarok keserves sorsáról szóló történeteket – mondta.

Fotó: Tóth Éva Ágnes

Élmények, ismeretek

Majd hozzátette: „Hazajövetelünk után csak pozitív visszajelzéseket hallottunk a diákok és a szülők felől egyaránt. A gyermekek nem csak az élet napos oldalát tapasztalhatták meg, jártunk az Irgalmas Szamaritánusról elnevezett gyermekotthonban is jártunk, ahol bepillantást kaptunk az árvaházban élő nehéz sorsú lányok mindennapjaiba, ahol örültek a műsorunknak, ajándékainknak.

Minden egyes nap házias ízesítésű ételeket fogyaszthattunk, a Kálvin János Kollégiumban szállhattunk meg, ahol semmire nem lehetett panasz. Úgy gondolom, hogy mindenki helyett kijelenthetem: élményekkel, ismeretekkel gazdagodva, boldogan térhettünk haza” – fűzte hozzá végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában