még élnek a hagyományok

2019.07.06. 17:35

Hagyományőrző aratónapot tartottak Hajdúnánáson

Gyönyörű viseletekben, hagyományos módon, kaszával vágták a búzát a Nyakas–farmon szombat délelőtt, a Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóján.

Fotó: Matey István

Az eseményen találkozhattunk lovas- és szürkemarha-fogattal, kóstolhattunk magyaros ételeket és házi rétest, és ezen a napon adták át a farm új öntözőrendszerét, mely 400 hektárnyi földterület vízellátását fogja biztosítani.

„A klímaváltozás ma már mindennapi életünk részévé vált.”

Senki nem vitathatja: azért, hogy az erőforrásainkat kihasználjuk, komoly technológiai fejlődés zajlott és zajlik – gondoljunk például a digitális rendszerek, a precíziós gazdálkodás kialakítására – hangzottak Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke szavai az átadáson.

- A világ legkorszerűbb technológiáival rendelkezünk, hozzá a tudás, a képesség adott, a körülmények pedig – ha odafigyelünk rá – megteremthetőek. Éppen ezért a vízgazdálkodás, az öntözési rendszerek kialakításának fontossága annak szükségessége, hogy a gazdák számára biztosítsuk az öntözővizet, ne pedig elengedjük az országból, remélem, ez is mindenki számára egyértelmű – hangsúlyozta.

Jakab István azt is elmondta, megszületett az a kormányrendelet, amely létrehozta a Nemzeti Földügyi Központot, melynek feladata az osztatlan közös tulajdon felszámolása mellett a birtokrendezés, a földcserék bonyolítása. E központban egy főosztály foglalkozik az öntözési rendszerek szervezésével, kialakításával, a gazdák segítésével.

 

- A környezetvédőknek néhány szempontot újra kell gondolniuk. Igenis a vizet meg kell tartani! Igazán környezetvédelmi szempont az, hogy nem hagyjuk a vízszintet métereket csökkenni, hogy a rendelkezésre álló víz éltető erő legyen Magyarországon, a Kárpát-medencén belül. Magam országgyűlési képviselőként, az érdekképviselet és a kamara is, mindnyájan azon dolgozunk, hogy a vidék élhető legyen. A jelenleg a magyar termőföldön előállított érték jelentős mértékben növelhető, az öntözés pedig ehhez alapfeltétel – emelte ki Jakab István.

Növénynek, állatnak

A Nyakas család összesen körülbelül 1700 hektár területen gazdálkodik, most ennek a beruházásnak köszönhetően mintegy 400 válik öntözhetővé. Ennek jelentősége abban áll, hogy az öntözésnek köszönhetően ezeken a táblákon két növényt tudnak egy szezonban termelni, ezzel megőrizhető a termelés stabilitása, és a tejelő tehenek ellátása is jelentősen javulhat.

- Ha a hátunk mögött elterülő földrészletre nézünk, láthatjuk, a magas hőmérsékletet a kukorica növény nem jól tűri, összezsugorodik, hogy ne párologtassa el minden nedvességtartalmát. Az öntözött terület azonban zöldebb. Időszerű tehát az öntözés kérdésével foglalkoznunk. Örömmel mondhatom, hogy kormányunk is felismerte ezt, és támogatja az öntözőrendszerek kialakításának tervét – mondta Nyakas András, a Nyakas farm tulajdonosa a gazdaság új öntözőrendszerének átadásán.

A tulajdonos kifejtette, nagy szükség van az öntözésre: másodvetést tervezni öngyilkosság öntözőrendszer nélkül, a gazdaságuk pedig nem engedheti meg magának a rizikót. Mint mondta, ez a négyszáz hektár csak a kezdet, a család szeretne ennél sokkal többet öntözni. A távaltokról úgy nyilatkozott, a gazdaköröknek és azoknak javaslatára, akik a mezőgazdaság mellett állnak, a kormány egyre jobban megkönnyíti az öntözés kialakításának lehetőségét.

- Arra kértük a kormányzatot, tegye minél egyszerűbben elérhetővé a lehetőségeket, hogy minél több ember tudjon öntözni. Hiszen a víz itt van Magyarországon, használjuk fel! – hangsúlyozta Nyakas András.

Cselekedni kell

- A Nyakas családot köszönet illeti meg azért, hogy nem csak beszél arról, hogy fejleszteni kell, hanem valóban fejleszt is. Mi, hajdúnánásiak nagyon szerencsések vagyunk, egy olyan területen élünk, ahol a Keleti-főcsatorna lehetővé teszi a földjeink öntözését. Nyugati irányban ez gravitációs úton valósul meg, ezek után a löszhát irányában kellene nagyokat lépnünk –fejtette ki Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere az átadáson. Mint mondta, egyetért azzal, hogy a térség egyik kulcskérdése az, hogy hogyan tudjuk a területeink intenzitását növelni.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában