Helyesírási kvíz

2019.07.26. 13:54

Gonoszságunk visszaűz a gyökereinkhez

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét fondorlatos tesztet ajánl a magyar helyesírás ügye iránt elkötelezett Haon-látogatók figyelmébe.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Időnként hajlamos azt hinni az ember: a gonoszság elérte a határait, és nincs útlevele. Aztán persze érkezik a felismerés: azon túl is bőven az övé a legelő.

A mi gonoszságunk most odáig fajul, hogy visszatérünk a gyökerekhez. Azaz a saját gyökérségünkhöz. Fejtörősorozatunk rosszindulatának bölcsőjébe kucorodunk vissza. Azaz most elővesszük az első teszt alapfondorlatát: versenyfeladatokban szereplő szószörnyek helyesírását persze, hogy képesek vagyunk elrontani, de mi a helyzet a teljesen közkeletű, lépten-nyomon hangoztatott, nap mint nap leírt szavakkal? Azokkal nem lehet gond. Vagy mégis?

Íme, egy újabb bokréta a mindennapok alattomosságából. Sok szerencsét mindenkinek!

A megoldások ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), illetve az érvényes szabályzat szótári részében (A magyar helyesírás szabályai. Tizenkettedik kiadás. Budapest, 2015, Akadémiai Kiadó).

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók ezen a linken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában