Hazajárnak

2019.07.18. 08:21

Érzik a kisváros szeretetét a nánási alkotótábor művészei

A nemzetközi alkotótábor résztvevői szívesen jönnek az alföldi kisvárosba.

Fotó: Fekete Andrea

Július 17-én 17 órakor nyílt meg a XIV. Képzőművészeti Alkotótábor Hajdúnánáson, a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ galériájában. A kiállítást a város alpolgármestere, dr. Csiszár Imre nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a művésztelep megnyugtató szerepét a város életében, hiszen a tizennegyedik alkalom már az ifjúság számára is a középiskolába lépést jelenti. A város számára megtiszteltetés az évről évre ideérkező művészeket köszönteni, s a város szlogenjével – Hajdúnánás visszavár! – emelte ki a tábor jövőbeli fontosságát is.

Szólláth Zoltán művelődésszervező, Csiszár Imre alpolgármester, valamint Szemadám György és Bertalan Ferenc festőművészek
Fotó: Fekete Andrea

Töltekezni, inspirálódni

Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész szinte hazajáró résztvevője, s művészeti vezetője a rendezvénynek, aki egyedi gondolataival a képzőművészet napjainkban betöltött szerepével hasonlította össze a fiatalok és az érett művészek alkotó tevékenységét. Feltette a kérdést: vajon szükség van-e a ma, a robotika világában a képzőművészeti alkotásokra ugyanúgy, mint egykoron, amikor szinte szakrális tevékenységnek számított az alkotás? A játékszabályok betartásával talán napjainkban még fontosabb, hiszen megtartó erőt rejt, s olyan szálakat sző, amelyek az ilyen jellegű közös alkotások idején teremtődik, majd erősödik meg.

A művésztelep szervezője, Bertalan Ferenc hajdúnánási festőművész, aki már tizennegyedik éve hívja és várja az ideérkező alkotókat.

– Töltekezni, inspirálódni, s megérezni az itt lakók szeretetét – fogalmazta ittléte okát Pistyur Gabriella szentendrei festőművész, aki férjével, Pistyur Imre szobrászművésszel már nyolcadik éve tölti Hajdúnánáson ezt a tíz napot.

A művészek várakozva tekintenek a bő egy hét elé, akik örömmel és immáron „hazaérkeztek” a számukra kedves alföldi kisvárosba.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában