Nyári tábor

2019.06.30. 20:53

Tábort vertek a citerások Pocsajban

A napokban ért véget a hagyományos citerás tábor, amelyen ebben az évben huszonegyen vettek részt.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A romániai Pusztadarócról, Szatmárnémetiből, valamint Nagykerekiből, Debrecenből és Bánkról érkeztek gyerekek a táborba, hogy elsajátítsák a már ritkaságszámba menő citera használatát.

A délelőttöt minden nap közös daltanulással kezdték, aztán ebéd után kézműves foglalkozások, gyöngyfűzés, csuhébaba-készítés, szekerezés, sorverseny várta őket, és a játszótérre is kilátogattak. A délelőtt tanult dalokat délután 2-3 órányi hangszeres tanulással citerán is elsajátították. Esténként Szakál Tibor Attilánéval néptáncot tanultak. A zárónapon a héten megtanult tizenhét dalt adták elő énekkel, citerajátékkal a szülőknek, vendégeknek, majd a tanult néptáncból is bemutattak egy részletet.

Az önkifejezés eszköze

A tábor vezetője a Szentesről érkezett Mélykutiné Németh Kornélia ének-zene-népzene tanár elmondta, hogy ő már 39 éve citerázik, továbbá szeret Pocsajba jönni, hiszen itt a vendégszeretet, a házigazdák barátsága, a kemencében sült finom ételek, a kedvesség fogadja. Az ő munkáját Kovács Csaba segítette, aki szintén tanította a gyerekeket.

Marcin Mihály Debrecenből érkezett, és hatodik alkalommal van itt a táborban. Megtudtuk tőle, hogy jól érzi magát, jó a társaság, barátokra talált, és sokat tanult. Tagja a nemrégiben alakult Bihar Citerazenekarnak is. – Azért választottam gyerekkoromban a citerát kedvenc hangszeremnek, mert ezzel fejezem ki legjobban saját magam. Mivel jövőre végzek középfokú tanulmányaimmal, tudásomat a nyíregyházi egyetemen szeretném hasznosítani – tette hozzá Marcin Mihály, akinek nagymamája, édesanyja is pocsaji.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában