kézműves csodák

2019.06.12. 11:59

Némelyik olyan, mint egy fénykép

A gobelinvarrás a hobbija a körmösdpusztai Veres Anna Máriának. Művei a helyi református kistemplom, a polgármesteri iroda és a gyülekezeti ház imatermének falait is díszitik.

Fotó: Vmirjáncki József

Egy 2012-es egri népművészeti kiállításon látott csodálatos gobelin varrott képeket, azóta készít ő is hasonlókat. Azért nevezi hasonlónak az általa készített képeket, mert ahhoz, hogy nagyon szépek legyenek a képek, nagyon sokat kell gyakorolni. Mindent varr, ami megtetszik neki. Az elkészített alkotásokat, ha megvan vele elégedve, felrakja a lakása falára.

Aprólékos munkával

A körmösdpusztai református kistemplomba elkészítette már a református egyházak címerét, a körösszegapáti polgármester irodájába hazánk és a község címerét, a gyülekezeti ház imatermébe a reformátusok címerét. Sok varrott képet elajándékoz. Névnapra, ballagásra is. Nagy a család, van kinek adni.

Fotó: Vmirjáncki József

A gobelinvarráshoz mindent be lehet szerezni: a hímzőtű, a gobelin varrócérna és a képnyomat nélkülözhetetlen kellékek. A kétféle varrás közül Anna Mária az egyszerűbbet készíti, a normál varrást. Egy centiméteren 5-6 öltés végezhető. A nehezebb formája, amikor egy centin 11-12 öltés van. A varráshoz megfelelő fény kell – hangsúlyozta. Esti, lámpafénynél történő munkavégzéshez nagy gyakorlat kell. A televízió nézése nehezen egyeztethető össze a varrással, időnként nézi, de inkább hallgatja.

Egy munka befejezéséhez elég sok idő kell. Például egy 22x30 centiméter méretű képet 2 hét alatt készít el, de alkotott már 120x80 centiméteres képet is. Ha szépen dolgozik, akkor a finom kidolgozás révén egy-egy alkotás úgy néz ki a falon, mintha az festmény, vagy fotó lenne. Az elmúlt években körülbelül 80 darab gobelint varrt. Számára nagyon pihentető, amikor dolgozik. Szereti készíteni: „Bele van szerelmesedve, amit végez” – mondta munkájáról és a képeiről.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában