Bográcsba csalt szamár

2019.06.30. 07:00

Nem kell mindig kaviárt enni

Különleges alapanyagokat keres? Unja a megszokott ízeket? Csavart vinne a hagyományos ételekbe? Egyen szamarat!

Fotó: Szabó Balázs felvételei

Egy polgári fiatalember, Szabó Balázs és csapatának babgulyása házi csipetkével és szamárfarokkal a csodálkozó tekintetek után elismerést váltott ki a hajdúnánási kihajtási ünnepségen, a pásztorételek főzőversenyén, s végül még új, idén nyárra szóló versenymeghívásokhoz is vezetett.

Bográcsba csalt szamár: talán kicsit bizarrnak tűnhet az étel, mind nevében, mind alapanyagában, de tény, hogy Szabó Balázs polgári fiatal e különleges ételével – leánykori nevén babgulyás házi csipetkével és szamárfarokkal – kiérdemelte a képzeletbeli dobogó második fokát a hajdúnánási kihajtási ünnepségen, a pásztorételek főzőversenyén – olvashatjuk a PolgárTárs című polgári lapban.

2011 óta már évente hagyomány Hajdúnánáson, a Kendereskertben ez az ünnepség, mely segít élővé tenni a tradíciókat, feleleveníti a régi mesterségeket. Az idei programra meghívást kapott Polgár önkormányzata is, a hajdúvárost – ami a gasztronómiát illeti – Szabó Balázs és kis csapata képviselte, akik már más főzőversenyeken is sikeresen és eredményesen mutatták meg gasztronómiai tudásukat, öregbítve ezzel a város hírnevét.

Pásztorételek

A nem mindennapi étel elkészítése apropóján Balázs elmondta, hogy három kategóriában lehetett nevezni: hús nélküli pásztorétel, húsos pásztorétel és kelt tésztás sütemény.

„Szerettem volna valami különleges alapanyaggal elindulni, ezért döntöttem a szamárhús mellett. Sikerült is beszereznem szamárlábszárat, szamárfarkat, valamint füstölt szamárhátszínt. Az íze hasonlít a borjúhoz, csak kicsit édeskésebb.”

– A zsűri meglepődött, azt mondták, hogy pónipörköltet már ettek, de szamárból készült ételt még nem. Az eredményhirdetéskor kérték, mondjam el, hogy miért pásztorétel a szamár. Elmondtam. A régi öregek, akik nem engedhették meg maguknak, hogy lóval tereljék a gulyát, azok szamarat tartottak fent erre a célra. Aztán amikor a csacsi már kiöregedett, belecsalogatták a bográcsba – mesélte humorosan Balázs a PolgárTárs szerkesztőjének.

Kiérdemelte a meghívásokat

A fiatalember nagyon örült az elért második helyezésnek, de talán még annál is nagyobb öröm volt számára, hogy a verseny végén odamentek a zsűri tagjai, és meghívták még további két versenyre is a nyár folyamán.

Ez már a negyedik főzőverseny volt, amin csapatával részt vett, a legbüszkébb a 2017-es halászléfőző fesztiválon elért első helyezésre, ahol 80 induló csapatot hagyott maga mögött – derül ki a vele készült beszélgetésből.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában