Hála

2019.06.04. 10:37

Maga festette ikonnal köszönte meg a rendőrségnek

A rendőrök védőszentjéről festett ikont ajándékozta a kapitányságnak a fiatalember.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyírségi településen élő fiatalember, Lakatos János az utóbbi időben többször került kapcsolatba a rend­őrséggel. Persze nem kényszerből, hanem önszántából és örömmel tett látogatást a kapitányságon. Legutóbbi ottjártakor, nemrégiben egy saját maga által festett Sárkányölő Szent György-ikont ajándékozott a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányságnak. Nem szokványos, mindennapi ajándék ez, de János mindenképpen szerette volna kifejezni háláját a rendőrségnek, amiért civilként többször, egészen pontosan három alkalommal részt vehetett programjaikon, akcióikban. Legnagyobb örömére még a születésnapját is a rendőrségen tölthette.

Traffipax és nyomkövetés

János örömmel osztotta meg rendőrségi élményeit a Naplóval.

– Először a „Neked munka, nekem álom!” akcióban pályáztam, és két másik társammal együtt nyertem is. Ennek következtében vendégül látott minket a kapitányság, s nemcsak a munkájukkal, de az általuk használt eszközökkel, fegyverekkel is megismerkedhettünk. Persze szigorú rendőri felügyelet mellett – tette hozzá mosolyogva János. Elmondta: részt vehettek úgynevezett kutyás nyomkeresésen, és a nyomok rögzítésének is tanúi lehettek.

Nem sokkal később a Speed­marathon nemzetközi sebességmérő akció idején János is odaállhatott a sebességmérő műszer mellé, s figyelemmel kísérhette a szakemberek munkáját.

Három a magyar igazság – tartja a mondás. Nem volt ez másként a nyíracsádi fiatalemberrel kapcsolatban sem: ez év tavaszán még a születésnapját is a rendőrségen töltötte. – Nagy feltűnést keltett az utcában, amikor megállt előttünk a rendőrség szolgálati gépjárműve. Először a nyírábrányi határrendészet munkájába nyerhettem betekintést, majd a nap hátralévő részét a debreceni tevékenységirányító központban tölthettem el. Nagyon megtetszett nekem ez a munka, és hálás voltam a lehetőségért is. Ezért festettem meg a rend­őrök védőszentjéről az ikont – mondta lelkesen János, aki néhány évvel ezelőtt ismerkedett meg az ikonfestészet rejtelmeivel.

Gyakran fest ajándékba

Vereb Csabáné, a helyi ikonfestő kör vezetője csábította az egyházi képzőművészet felé Jánost, és annyira megtetszett neki a különleges képi világ, hogy azóta is rendszeresen fest. A maga örömére, de elsősorban nem saját magának, hanem ajándékba készíti az ikonokat.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Az ikonfestészetben elsősorban az fogott meg, hogy vissza tudom adni az eredeti ikon mondanivalóját. Vallásos családban nevelkedtem, közel áll hozzám a görögkatolikus hitélet és annak képi világa is. Ez a szemlélet segítségemre volt az ikonfestészetben is. Az elején voltak nehézségek, különösen a színek kikeverésénél, de Jutka néni mindenben segített – magyarázta a fiatalember. Azt is elmondta, hogy a Szent György-ikonban másfél hónap munkája van benne, de megérte, mert köszönettel fogadták a rendőrségen a nem mindennapi ajándékot.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában