az életre készítik fel a gyerekeket

2019.06.04. 20:00

A tudatos fogyasztó értékei – már a suliban

A Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola elnyerte a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet.

Fotó: Molnár Péter

– Hogy ezt az elismerést most nem az oktatási minisztériumtól kapjuk, azt jelzi, hogy a tudás átstrukturálódott: a klasszikus ismeretanyagtól eltérő, a mindennapokban lehetőleg gyorsan használható ismeretekre van szükség, és ennek a kihívásnak meg kell felelnünk – mondta dr. Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola intézményvezetője a csütörtöki ünnepségen, melyen átvette az elismerő oklevelet Keszthelyi Nikolettától, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

Tapasztalatszerzés

– Egy ilyen pályázat lehetőséget ad arra, hogy számvetést készítsünk, elemezzük, értékeljük eddigi munkánkat, és ha szükséges, új irányvonalakat határozzunk meg. Ezt tettük mi is. Rengeteg programunk van, ami mind kapcsolódik a tudatos fogyasztáshoz: a hulladékgyűjtés számtalan variációja, a happy hét, amikor a vízzel foglalkozunk egy teljes héten át, a fenntarthatósági témahét – ismertette az intézményvezető. A Lorántffy a lelki egészségre is gondot fordít: elindította a boldog iskola programot, és részt vesz a méltóság mezeje programban is. Az intézményben nagyon fontosnak tartják, hogy legyenek irányelvek: vallják, hogy a gyerek az első, akinek lehetőséget kell adni a világ megismerésére, a tapasztalatszerzésre, hogy felelős döntéshozó legyen. Dr. Czifra Ildikó arról is beszélt, hogy a gyermeknek a tudást, a készséget, képességfejlesztést, a sportolási és művészeti lehetőségeket az iskolájában kell biztosítani, s kiemelte, nagyon fontos illeszkedni környezetünkhöz, hogy megóvhassuk, és részesei lehessünk egy nagyobb közösségnek.

Komplex rendszert építettek ki

– Számba vettük programjainkat és tovább bővítettük őket – mutatott rá az intézményvezető. Beszédében megköszönte az iskola alsó tagozatán tanító négy pedagógus, Buchholcz Éva, Lendvai Enikő, Kovács Ilona és Magyari Tibor munkáját. Ők vállalkoztak rá, hogy a meglévő programoknak előzményeket adnak, másokat továbbfejlesztenek, így egy egymásra épülő rendszert építve ki az alsó tagozaton. Mindez a délutáni foglalkozások idején kapott helyet. – Ez nagyon érdekes kísérlet volt, hiszen elkezdtük feszegetni a napközi határait. Új tudást, új térben, új időben közvetíteni, ez mindenképpen izgalmas vállalkozás. Ma már elmondhatjuk: mind a négy alsó tagozatos évfolyamnak van kidolgozott programja – mondta dr. Czifra Ildikó. Az első és második osztályosok a fenntartható fogyasztással, környezetvédelemmel foglalkoznak, itt a gyerekek életkorából adódóan folyamatos tevékenykedésre helyezték a hangsúlyt. Az újrahasznosítás, az energiatakarékosság témáját járták körbe, a gyerekek sokszor mentek terepre, és folyamatosan feldolgozták a látott-hallott tapasztalatokat. Kenyeret sütöttek, szörpöt készítettek, meglévő tárgyaikból újakat alkothattak, és összehasonlíthatták a boltban vásároltakkal. A tárgyak újragondolására megyei versenyt hirdettek, s rengeteg pályamunka érkezett, bizonyítva, hogy a gyerekeket megérinti ez a téma. A harmadik évfolyamosok fogyasztóvédelmi ismeretekkel, vásárlási formákkal, környezettudatos vásárlással foglalkoztak. Piacra látogattak, s ott kapcsolatot teremtettek a helyi termelőkkel, értékesítőkkel, ami kapcsolódási pont a városrész közösségfejlesztési koncepciójához. A negyedik évfolyamosok pénzügyi ismereteket sajátítottak el: időgazdálkodás, családi munkamegosztás, megtakarítás szerepelt a témák között. Az iskola megszervezte, hogy helyi cégek képviselői válaszoljanak a diákok kérdéseire. Saját pénzt vezettek be, a karácsonyi tallért.

Folytatása következik

– Gondoltunk a jövőre is: az új terület a biztonságos internethasználat. Nagyon sok probléma keletkezik iskolán kívül, ezeknek megoldását iskolán belül elképzelni nem egyszerű feladat; a felkészülésére időt kell biztosítanunk magunknak. A digitalizáció elterjedésével egyre nagyobb teret hódít az e-kereskedelem, a netbank, a mobiltelefonos fizetés. Ez újabb problémákat fog felvetni, amire szintén fel kell készítenünk a gyerekeket – foglalta össze a jövőbeli terveket dr. Czifra Ildikó.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában