Ha ideér a virágkocsi

2019.05.09. 13:53

Gyerekek és virágok napja Debrecenben

A gyermeknap és a virágkarnevál „ér össze” a szombati családi napban.

Fotó: Matey István

Szent László történetét elevenítették fel a Langaléta Garabonciások a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola elsőseinek segítségével csütörtökön, a csíksomlyói búcsúba tartó virágkocsi debreceni állomásához kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján.

Emeld fel!

A kocsit hétvégén lehet megnézni a Baltazár Dezső téren; a Kölcseyben szombaton számos program várja az érdeklődőket. Utóbbi rendezvényt előgyereknapnak nevezte Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, hiszen elsősorban a kicsikről fog szólni. 9 órától többek közt táncház, mesejáték, Kárász Eszter-koncert várja a családokat.

 

A tavalyi siker után idén is megrendezi a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány az „Emeljünk magasba minél több gyereket” programot; az ország 23 helyszínének egyikeként 11 órától a Kölcsey nagytermében a tavalyi rekord megdöntésére vállalkozhatnak a szülők csemetéikkel. Erről dr. Engler Ágnes, az alapítvány elnöke beszélt, hozzátéve, hogy az akcióval a gyermekvállalás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Összetartás

Pikó Sándor – aki csapatával rekordidő alatt készítette el a Szent László-virágkocsit – elmondta, alkotásához a királyhoz fűződő legismertebb történetet, a kun vitézzel való harcát választotta. Annak sok olvasata van, az övé a felemelkedésről szól, illetve arról, hogy a szereplők mind megvívják saját harcaikat, de ez a küzdelem egymásért folyik.

Dr. Dénes Zoltán egyetemi tanár, plébános elmondta, a székelyek diadalkaput építenek majd, azzal fogadják a virágkocsit a helyszínen. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a virágkocsi a magyarság összetartásáról és Debrecenről is szól.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt az ereklyét – Szent László egy fogát –, melyet a kocsi visz magával Csíksomlyóig.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában