kihajtották az állatokat

2019.05.12. 17:40

Süss föl nap, Szent György nap!

Kihajtási ünnepséget tartottak Hajdúnánáson a Kendereskertben május 11-én, szombaton.

Fotó: Fekete Andrea

A néphagyomány szerint Szent György napkor hajtották ki az állatokat. Ez az esemény a jó időt jelezte állatnak, embernek egyaránt. Kicsit megkésve, ám a jó időhöz igazodva megkezdődhetett a nánási állatok legelőre hajtása is május 11-én, szombaton.

Idézték a pásztoréletet

Az egész napos rendezvény hagyomány már a város életében, s ezúttal az idő is kedvezett a szabadtéri programoknak. A verőfényes napsütés kicsiket és nagyokat is vonzott a város határában lévő ünnepségre, hiszen mindenki megtalálhatta a számára legkedvezőbb kínálatot.

Fotó: Fekete Andrea

A rendezvénysátorban zenés műsorok fogadták az érdeklődőket, melyeket helyi hírességek szolgáltattak, úgymint a Szalmakalap Citeraegyüttes, Barna Anikó népzenész, a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület, valamint nevesített néptánc csoportok Márton Attila vezetésével.

Mint minden rendezvény – ami az egykori pásztoréletet idézi vissza – elmaradhatatlan része az ételek megidézése, így főzőverseny és életkóstolás is volt a nap folyamán. A pásztorételek főzőversenyén három kategóriában lehetett bevezni: húsos-, és hús nélküli pásztorételek, valamint kelt tészták szerepelhettek a zsűriztetett ételekben.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével kézműves vásár és bemutató is szórakoztatta a közönséget, valamint a város Helyi Sajátosságai, és a Nánási Portéka is kínálta szebbnél szebb áruit. A legapróbbak a népi játékparkban játszhattak, fajátékokon, körhintán és ügyességi játékokkal.

A Kárpát-medencei Magvető programban összegyűjtött adományokat ünnepélyes keretek között adták át a rendezvény színpadán, mely már hagyományosan ehhez az ünnephez tartozik.

Fotó: Fekete Andrea

Meggyújtották a tüzet

Az ünnepség fénypontja a kihajtási ceremónia volt az örökös pásztorok felfogadásával és az állatok kihajtásával, melyek néprajzi hátteréről Buczkó József etnográfus tartott tájékoztatót.

Ünnep volt a nap, ugyanúgy, mint eleink életében. A pásztorünnep a tűzgyújtással zárult hajdan is és szombaton este is a nánási Kendereskertben. Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában