Hegyes Feszt – Videó

2019.05.19. 09:51

Sport és finom ételek a fák hűsében

Dolgos, szorgalmas nép a hegyesi, most azonban eljött a kikapcsolódás ideje.

Fotó: Kovács Péter

Emberekkel, majd kisvártatva étvágygerjesztő illatokkal telt meg a falu központjában lévő kiserdő szombat délelőtt. Sőt, idővel különböző játékok, nem mindennapi sporttevékenységre hivatott alkalmatosságok is helyet kaptak a fák hűvösében. Érdeklődők, vendégek pedig egyre nagyobb számban jöttek. Az első Hegyes Fesztre érkeztünk meg, amely nemcsak gasztronómiai nap, hanem a megyei önkormányzattal közös rendezésben sportágválasztó is volt egyben.

 

Bekukkantottunk a bográcsokba

Bajusz Istvánné polgármester köszöntőjéből megtudhattuk, hogy az esemény elnevezése, a Hegyes Feszt Kovács Gergely jegyző találmánya. Tóth Roland, a sportágválasztót népszerűsítette azzal, hogy a falmászástól a tollaslabdán át a rodeóbikáig felsorolta az ingyenesen kipróbálható sporteszközöket, hangsúlyozva, hogy a szórakozás miatt hozták el a sportélményt Nagyhegyesre. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében a helyi közösségek szerepét hangsúlyozta, kiemelve a civil szervezetek bemutatkozását. Bodó Sándor országgyűlési képviselő és államtitkár kiemelte, hogy a nagyhegyesiek szeretnek és tudnak is dolgozni, hiszen látványosan fejlődik a falu. Ezen a napon viszont a szórakozásé, a barátkozásé a főszerep.

A délelőtti ottjártunkkor éppen a főzésen volt a hangsúly. A helyi intézmények és civil szervezetek a Hajdúhátra jellemző ételeket készítettek, természetesen versenyre. Mint ahogy a nagyhegyesi pálinkák is megmérettettek. Maradjunk azonban az étkeknél! Kezdjük a körutunkat a Nagyhegyesi Íjász Egyesületnél. – Tejszínes-tárkonyos marharagut készítünk burgonyagombóccal és túróval – kavarja meg a bográcsban fővő levest Buczi Zoltán, aki elmondta azt is, hogy most egyesülete 18 emberével van kint, egyébként pedig a nagyhegyesi önkormányzati képviselő testületnek is tagja. – Minden alkalommal főzünk az egyesületünkkel, és hiszem, hogy a kis közösségekben, helyi szervezetekben van az erő. Ezek a közösségek aztán összeérnek, hiszen van közöttük tevékenységbeli és személyi átfedés. A mi egyesületünk rendez két hét múlva egy országos pályaíjászversenyt, de ennek sikeréért más egyesületek, személyek is sokat tesznek.

– A vidékre jellemző, hogy a házban, ház körül fellelhető alapanyagokból igen finom ételt lehet készíteni. Mi is ezt a hagyományt követjük a kas(s)zás levesünkkel, amiben kétféle kolbász, oldalas, füstölt hús, zöldségfélék, tejföl, babérlevél és lestyán is van – ezt már Szabó Zsuzsanna, az idősek háza vezetője mondta. – Jellemző, hogy a faluban élők, az intézmények, az ott dolgozók részt vesznek a település rendezvényein. Persze, hogy itt vagyunk mi is. Jól érezzük magunkat, és ismét bebizonyosodott, hogy milyen jól egymás keze alá tudunk dolgozni.

Velük szemben az ebben az évben 21 esztendős nagyhegyesi nyugdíjas klub tagjai szorgoskodnak. Vincze Sándorné és Kakucsi Lászlóné kalauzol bennünket az üst és az asztal körül. – Gulyáslevest készítünk sertéshúsból, benne 15 tojásból nokedlivel, utána pedig dióval, szilva- és baracklekvárral ízesített, csokoládéval leöntött rakott palacsintát szolgálunk fel. Negyvenen vagyunk, nagy adagot készítünk természetesen. Fellépőruháink is rajtunk vannak már, hiszen délután a mi klubunk is műsort ad a színpadon.

Mint ahogy mások, mégpedig a helyi és a környékbeli civil szervezetek, művészeti csoportok is szórakoztatják a közönséget, hogy aztán este átadják a helyet a sztárvendégeknek, köztük Balázs Fecónak is.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában