célkeresztben

2019.05.22. 14:26

Lénárt József, a fegyverek szerelmese

A balmazújvárosi gyűjtő a fegyverek, legfőképp a középkori fegyverek elhivatottja.

Fotó: Bánhegyi Zoltán

A Semsey-kastély kistermében mintegy három évtizedes kitartó gyűjtő munkájának legszebb ereklyéit tárja a nagyérdemű elé június 7-ig. A katonai pályáját Egerben kezdő gyűjtő „Aki nem gyűjt, az tékozol!” – címmel időutazásra hívta a kastélyba látogatókat.

– Szívemhez a történelmi középkor áll a legközelebb, így gyűjteményem elsősorban ilyen darabokból áll, tehát az érzelmi szempontok diadalmaskodtak a gyűjtemény összeállításakor – mondta.

Seregbe állását követően szinte rögtön az ország egyik legnagyobb fegyvergyűjtőjével hozta össze a sors. Pétervári István hivatásos katonatiszt izgalmas és lenyűgöző történeteket mesélt a gyűjtők kalandos életéről. Lénárt József a történelem megszállottja volt már akkor is, így a fegyverek világa könnyedén magával ragadta.

– A fegyvergyűjtés nem egy egyszerű hobbi, valódi életforma – vallja a gyűjtő. Munkássága alatt hihetetlen magaslatokig is eljuthat. Közel 30 év alatt bepillantást nyerhetett többek között a Hadtörténeti Múzeum raktáraiba. – Szerencsés embernek érzem magam, hogy teljesültek a vágyaim – meghatódottan zárta történetét Lénárt József.

Bánhegyi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában