Debreceni Zsigulibuli

2019.05.12. 11:27

Ha bírod a retró autókat...

Szép számmal sorakoztak fel Ladák, Volgák, Volkswagenek és Trabantok a VII. Retropartyzánok járműkiállításon.

Fotó: Molnár Péter

A Veterán Zsiguli Egyesület Budapest, Csepel, Pécs és Győr után Debrecenbe hozta négy keréken a '70-es, '80-as évek hangulatát. Május második hétvégéjén a GÖCS ipartelepen több mint száz veterán autót csodálhattak meg a retró autókat kedvelők.

– Ez a '60-as ,'70-es, '80-as, s most már egy kicsit a '90-es évek Magyarországának tipikus járműveinek kiállítása, egy kis nosztalgiázással egybekötve – mondta el Meleg Norbert, a Veterán Zsiguli Egyesület tagja.

Azokban az időkben a magyarországi utca képre elsősorban szocialista gyártmányok voltak jellemzők, azonban a nyugati autók is beszivárogtak a piacra, így a kiállítások láthatunk többek között BMW-ket, Mercedeseket is.

– Veterán Zsiguli Egyesületként nyilván a Zsigulik, a Ladák a fő profilunk, de szinte mindannyiunknak van valami más autóa is. Itt Ladákat, Trabantokat, Wartburgokat, Daciákat, Volgákat láthatunk. Volgákból egész szép sort sikerült itt Debrecenben kiállítanunk, TSZ elnök Volgánk is van, illetve láthatunk malévos járműveket is, ritka három ülés soros Volvót, amit a ferihegyi repülőtéren használtak – emelt ki néhány darabot Meleg Norbert.

 

A kiállításon alaposan szemügyre vehettük az autókat, s a tulajdonosokkal beszélgethettünk, lehetőség nyílt egy kicsit nosztalgiázásra – ez volt a rendezvény célja, egy kis időutazás, a régi idők felidézése.

– A gyerekkorunk élményei ezek az autók. Nem igaz az, hogy ezek nem romlottak el, elromlottak, de meg lehetett őket javítani az út szélén, hiszen viszonylag egyszerű szerkezetek voltak, házilagos módszerekkel is finomítani, tuningolni lehetett őket. Aki szereti a mechanikát, ezeket a régi formákat, azokat megérintik ezek a dolgok – vélekedett az egyesület tagja.

KD

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában