Rá sem lehet majd ismerni

2019.05.09. 07:20

Belül is megszépül az Árpád téri templom

Az Árpád téri református templom 2015–17-es külső renoválása építőipari mesterdíjat érdemelt ki a szakmai zsűritől. A sokak tetszését elnyerő kivitelezés után immár a gyülekezeti hely belső terei szépülnek és újulnak meg. A bent nyüzsgő munkások tetőtől talpig felállványozták a legmagasabb helyiséget is, és egyebek mellett rendbe teszik a vakolatokat, festéseket, és új világításokat, sőt díszcsillárt is beépítenek.

Fotó: Molnár Péter

Régen és csak kevesek által látható rúdháló szövi be a kakasos református templomot: megkezdődött az Árpád téri épület belső felújítása, korszerűsítése.

A Napló munkatársait szerdán délelőtt Nagy György építésvezető kalauzolta körbe. A fa- és fémszerkezetek sűrűsége miatt hajlongva és létrákon mászva is kellett haladnunk, hogy rácsodálkozhassunk a benti, óriási tér megváltozott arcára és a nyüzsgésére.

Világos bézs lehet

A mindent beborító, térhálós állványzatot megközelítőleg egy hét alatt építették fel a szakemberek. A konstrukción csaknem 11 méter magasan van a felső munkaszint, azon pedig azonban egy gurulós állványt is bevetnek majd a plafon elérése érdekében. A helyiségekben most mintegy húsz munkás dolgozik a különféle feladatokon.

 

Nagy György megmutatta azt is, hogy eredetileg bézs színűek voltak a falak, s mint megtudtuk, várhatóan ilyen lesz az új festés is, de esetleg enyhébb változatban, hogy azáltal is világosabbnak hasson a tér. Az összhatást és a fényt nem mellékesen fokozza majd egy csodálatos, új csillár is, ami hét méter átmérőjű, háromlépcsős alkotás lesz. Ezt is korszerű, energiatakarékos elemek fogják alkotni, s ennek olcsóbb lesz a működtetése.

A helyszínen arról is hallhattunk, hogy ahol szerkezeti repedés van, falvarrást alkalmaznak. A gyülekezeti helyet kivetítőkkel is felszerelik, ugyanakkor például az orgona melletti helyen két új irodát is kialakítanak. Kérdésünkre az építésvezető azt is leszögezte: nagyon jó munkát végeztek anno a templom építőmesterei.

Férfi, női vizesblokkok

Kerekesné Kósa Réka, a kivitelező cég kommunikációs vezetője arról is tájékoztatott, hogy a munka része az orgonakarzaton a padlóburkolat átalakítása, felújítása, cseréje (a padozat alatt nem változik a padló), az orgonakarzaton az óratornyok alatt helyiségek kialakítása (padló, falak, festés), a templomtérben a belső vakolat javítása, festése, a meglévő nyílászárók javítása, festése, a karzati mellvédek festése, továbbá két új női és férfi vizesblokk kialakítása és a bejárat melletti lépcsőház felújítása is.

Fotó: Molnár Péter

A felújítás eredményeként elkészül a teljes vakolat javítása és festése, beleértve a bejárat melletti lépcsőházakat, a bejárati előtereket és a teázóteret is. Ezenfelül új mosdóhelyiségeket is kialakítanak, továbbá az egész templomtérben kiépül az elektromos csövezés, vezetékezés és szerelvényezés is.

Derítés, fényszórás

Az épületgépészet terén a meglévő fűtési rendszer felújítása és a bejárat melletti lépcsőházakban egy-egy vizesblokk kialakítása (csövezés, szerelvényezés) is megvalósul. A renoválásnak része az elektromos főelosztó kiépítése, a templomtér erős- és gyengeáramú csövezése és vezetékezése, és lesz mennyezetderítő falmosó, világításvezérlés. Új világítást kap az úrasztala (reflektor), az orgona (reflektor) s a szószék is (LED-sáv).

A felújított, korszerűsített templombelső december végéig készül el.

- Vass Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában