Hangszerünnep

2019.05.10. 12:38

A harmonikaszó „Mekkájában”

Sárosi Károly ismét megszervezte a Tiszántúli Harmonikástalálkozót.

Az esemény már az ötödik volt, és ismét Püspökladányban, a Dorogi Márton Művelődési Központban találkoztak a hangszer mesterei. Természetesen a fő szervező Sárosi Károly mellett ott találjuk a 2011 novemberében alakult Harmonikabarát Klub zeneszerető tagjait, pártolóit. A találkozón Bodó Sándor államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője méltatta a rendezvényt, annak közönség és zene iránti tiszteletét, alázatát. Köszöntötte a fellépő művészeket, akik egy, már-már elfeledett hangszer, a harmonika újra „divatba” hozatalán fáradoznak. Dr. Lente Péter alpolgármester a harmonikástalálkozó közösségi jellegét hangsúlyozta, hiszen ez a program jó alkalom arra, hogy a harmonikát kedvelők megismerjék egymást, beszélgessenek, kottát cseréljenek. A találkozó kinőtte magát, a tiszántúli régió nagy sikerű és mondhatni, országosan elismert rendezvénye. Hozzájárult ahhoz, hogy Püspökladányt a harmonikások Mekkájaként is említik.

Vegye elő, és gyakoroljon!

A harmonikástalálkozó nyitószáma Brahms V. magyar tánca volt. Majd sorra csendültek fel a népszerű, közismert komolyzenei, népzenei dallamok harmonikán, virtuóz előadásban. Hallhattunk magyar, székely népi muzsikát, francia, olasz, dél-amerikai zenét. S maguk az előadók is hazánk több településéről érkeztek: a Senior Harmonika Klub és Mizsei Zoltán Szegedről, dr. Bálint Csilla Ópusztaszerről, Smidt Attila Lábatlanról, Ábrahám Zoltán Karcagról. A délután sztárvendége Szász Szabolcs budapesti harmonikaművész volt, aki székely és magyar népzenét is játszott.

Ezt követően a köszönet hangját tolmácsolta Sárosi Károly. S arra biztatott mindenkit, hogy vigye jó hírét a találkozónak. Akinek pedig van harmonikája, vegye elő, gyakoroljon, játsszon rajta otthon is.

Sárosi Károly, a rendezvény főszervezője

Végül a szervezők és a konferanszié, Kovácsné Csuzda Judit, a Csenki Imre Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője szólította közös éneklésre a résztvevőket. S így a közönség harmonikakísérettel énekelhette el az A csitári hegyek alatt, Széles a Balaton vize…, Repül a szán… kezdetű, közismert népdalokat.

A találkozó fergeteges orgonabállal zárult, melyen fiatalok és idősebbek éjfélig rophatták a táncot harmonikaszóra.

- Tányér József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában