Vetélkedő

2024.04.16. 18:33

Kreatív megoldásokkal versenyeznek a hajdú-bihari gyerekek

A helyi értéktár kincseit ismerhetik meg a játékos feladatokon keresztül.

Szőke Tímea

Bulcsu László, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke (balról) és Pajna Zoltán elnök a tájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

Rendkívül felkészültnek és kreatívnak bizonyultak azok a gyerekek, akik részt vettek az „Értékes Hajdú-Bihar – Vármegyénk kincsei” elnevezésű vetélkedő első két fordulójában – tudatta Pajna Zoltán kedden a Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatóján. 

Mint Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, az Agrárminisztréium támogatásával valósítják meg a programot, melynek célja a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítése. A 3 fordulós vetélkedőn vármegyei általános és középiskolás diákok vehetnek részt.

 Az őszi elődöntőn kiemelkedően magas számú, 94 csapat indult, majd a megszerzett pontok alapján összesen 47 négy fős csoport (25 általános és 22 középiskolai) folytatta a viadalt a középdöntőben.

Az osztályuk számára is nyernek

A feladatok elvégzése a gyerekektől szorgos kutatómunkát igényelt, de nem fogott ki rajtuk! Számot adtak a Települési- és Vármegyei Értéktárban szereplő értékek, a Magyar Értéktárban lévő kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében lévő hungarikumok kapcsán szerzett ismereteikről. 

Keresztrejtvény, teszt, képfelismerés mellett kreatív munka is várt rájuk: a kisebbeknek mesét kellett írniuk a debreceni páros kolbászról, a középiskolásoknak pedig egy legalább 6 versszakos verset a Zsolnay porcelánról.

A szoros versenyben 8 négy fős általános iskolai (ebből 1 debreceni és 7 vidéki iskola) és 8 négy fős középiskolai (ebből 4 debreceni és 4 vidéki) csapat jutott tovább a vetélkedő döntőjébe, amelyet a középiskolásoknak április 18-án, az általános iskolai korosztálynak április 22-én tartanak a Vármegyeháza Árpád termében. A két nyertes csapat az országos döntőben vesz majd részt, továbbá osztályának nyer egy egész napos fantasztikus vízi élményt a hajdúszoboszlói Hungarospa Strandfürdőbe és Aquaparkba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában