Szemle-szemle

2024.04.01. 09:32

Megjelent a Debreceni Szemle idei első száma, ám az nem csak emiatt friss

Új szerkesztőséggel, mégis a folytonosság jegyében áll olvasói elé a debreceni tudományos folyóirat.

Haon.hu

Megjelent a Debreceni Szemle legújabb száma

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A napokban, március utolsó hetében látott napvilágot a cívisváros és a térség tudományos folyóiratának 2024. évi első száma. A kiadványban a nemrégiben elhunyt Orosz István történészprofesszorra, a Debreceni Szemle kuratóriumának korábbi elnökére emlékeznek, majd pedig D. Rácz István professzor, főszerkesztő a beköszöntőben arról számol be, hogy a csaknem száz esztendeje útjára indított periodikát ettől az évtől új szerkesztőség irányítja. Utalt egyúttal arra, hogy mivel az új szerkesztőség valamennyi tagja részt vett korában is a szerkesztésben, a folytonosságot biztosítva látják.

A folyóirat legfrissebb számában Maticsák Sándor azt fejtegeti, létezik-e szittya–magyar rokonság, Klima László őstörténeti motívumok nyomába ered Ady Endre költészetében és publicisztikájában, Lajos Panna pedig azt vizsgálja, miképpen jelenik meg a ma használatos középiskolai nyelvtankönyvekben a magyar nyelv rokonságának témaköre.

A Tanulmányok rovatban Nyul Imre egy „elfeledett építészmérnök”, a debreceni Csanak József munkásságáról ír, Balázs Fruzsina Colm McCarthy Kiéhezettek című filmjének gyermekábrázolásáról értekezik, Szabadfalvi József pedig Dósa Elek (1803–1867) erdélyi jogtudós jogbölcseleti nézeteit mutatja be. A recenziók közt pedig olvashatunk Borbély Szilád posztumusz Csokonai-könyvéről is.

A friss folyóiratszám az interneten itt, a szerkesztőség névsora itt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában