Közös szemétszedés

2024.04.13. 10:55

Autóülést, bútort is találtak már a debreceni erdőkben – fotókkal

Ismét az önkéntesek gyűjtötték a szemetet mások után.

Hajnal László

Közösségi szemétszedő akciót tartottak szombaton

Forrás: Molnár Péter

Több mint százan érkeztek a nagycserei református imaház udvarához szombaton reggel. Itt gyülekeztek az önkéntesek a Zrínyi Miklós Vadásztársaság és Debrecen önkormányzatának közös szervezésében megvalósult közösségi erdőtisztításra.

A megmozdulás Both Tibor, a Zrínyi Miklós Vadásztársaság intézőbizottsági tagjának kezdeményezésére indult 16 évvel ezelőtt, a szemétszedéshez ebben az évben is csatlakoztak polgárőrök, reformátusok, közterület-felügyelők, a vadásztársaság tagjai, valamint debreceni és nagycserei lakosok.

Az eligazítást követően különböző brigádokba tömörülve indultak az önkéntesek a kijelölt pontokra az Ördögároktól a Panoráma úton keresztül Nagycseréig.

A Zrínyi Vadásztársaság területe jól beékelődik a Nyírerdő által vagyonkezelt területbe, kollégáim brigádvezetőként vannak jelen. Terepjárókkal, utánfutókkal érkeztünk, és a hagyományoknak megfelelően a gyűjtőzsákokat és a kesztyűket mi biztosítjuk

– nyilatkozta a Haonnak Juhász Lajos.

A Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatója kifejtette, a hulladékradaron, a lakossági bejelentéseken és a mezőőri szolgálaton keresztül minden héten megkapják azokat a koordinátákat, ahol szemetet kell gyűjteni. Hozzátette, mivel a felelősök ismeretlenek, ezért az erdészeti szakemberekre hárul a feladat, hogy összeszedjék az erdőben eldobált hulladékokat.

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatója
Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Rengeteg az eldobált szemét

– Ez hetente egy-két napot elvesz az idejükből, amit az erdőre tudnának fordítani. Ez tragédia. Az év nagy részén úgy érzékeljük, erre szinte teljesen egyedül vagyunk, éppen ezért a maihoz hasonló napok örömteliek, hiszen látjuk, hogy mások is milyen nagy létszámban segítenek – mondta Juhász Lajos.

– Aki Debrecent az otthonának tekinti, magától értetődik, hogy a várost és a közvetlen környezetét is szeretné tisztán tudni. Ahogy a Vekeri-tó területét, a Nagycsere környéki erdős vidéket is sokan az életterünk részeként kezelik, és ahogy minden jó érzésű embert, minket is zavar, ha a környezete szemetes és koszos – vallja Pósán László. Az országgyűlési képviselő minden alkalommal csatlakozik az önkéntes szemétszedéshez. Portálunknak elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy a debreceniekben megvan ez az igény és a tenni akarás, hiszen minden évben számos résztvevője van a programnak.

Pósán László országgyűlési képviselő
Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

Pósán László elárulta,

találtak már autóalkatrészeket, abroncsot, régi bútorokat, építési törmelékeket, üveget, nylon- és textilhulladékot, de gépkocsiülés is hevert az erdőben. Emellett sajnálatosan a klasszikus szemetektől, palackoktól, szatyroktól és háztartási hulladéktól is hemzseg az erdő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában