Húsvét

2024.03.20. 14:58

Idén is tojásfával várja a húsvétolókat Téglás

Ez alkalommal a pontfesés-technikája a fő téma a Városháza előtti almafa dekorációján.

Kerekes-Bíró Éva

A díszítők a fa előtt

Forrás: Kerekes-Bíró Éva

Immár ötödik ötödik alkalommal díszítették fel színes tojásokkal a Városháza előtti almafát a Bárczay Anna Városi Óvoda munkatársai és a Téglási Alkotóműhely tagjai.

A németországi Affalterbach testvérváros évtizedekkel ezelőtt ajándékként adta és ültette el Tégláson a német kisváros címermotívumaként ismert almafát a hivatal elé. Az elmúlt néhány évek alatt mindig kerültek a fára különleges és egyedi megoldások, az idén az Alkotóműhely által kedvelt pontfestés-technika látható több tojáson.

– Ha jól megnézzük ezeket a mutatós tojásokat, látható, hogy nem is olyan bonyolult a pöttyözés, a végeredmény pedig nagyon látványos. Kitartó munka, alázat, odafigyelés kell, akár előre tervezett motívumot építünk fel, akár tervezés nélkül pöttyözünk, csak úgy a pillanatnyi hangulatunk által vezetve – avatott be Gudász Tünde, az Alkotóműhely vezetője.

Régi német hagyomány a húsvéti tojásfa állítása, eredetileg Jézus örökké zöldellő fáját szimbolizálja, a tojások a feltámadás utáni új élet jelképei. Németországban a családok évszázadok óta így készülnek a húsvétra. Egyes helyeken a kertekben álló fákra helyezik fel a tojásokat, de ismert olyan megoldás is, amikor a fák – jellemzően magnólia vagy cseresznyefák – ágat vázába téve díszítik fel a lakáson belül. Tégláson a német testvérvárosi kapcsolat iránti tiszteletet jelképezi a tojásfa minden évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában