Településfejlesztés

2024.03.27. 11:30

A műemléki szempontok is közbeszóltak az álmosdi Kölcsey emlékház felújításánál

Több mint 60 millió forintól újítják fel Álmosd ikonikus épületét. A régi épület rejtett hibái is kiderültek a Kölcsey emlékház kivitelezés során.

Haon.hu

Megemlékezés a Kölcsey emlékháznál a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Forrás: Napló-archív

Nem teljesen az eredeti tervek szerint zajlik Álmosdon a Kölcsey emlékház felújítása; a kivitelezés során problémák merültek fel, melyek jelentős része épp abból adódik, hogy nagyon régi az épület, illetve műemlék jellege miatt számos szabály köti a kivitelezést. Mint a március 26-ai Közbeszerzési Értesítőben áll, az önkormányzat a Kölcsey utca 11. szám alatti ingatlanon meglévő Kölcsey Ferenc emlékház felújítását végezteti. Többek közt újravakolják a falakat, javítják a tetőszerkezetet, szigetelik, festik, riasztóközpontot telepítenek és 19 darab elektromos fűtőpanelt szerelnek fel. A munkára öt hónap áll rendelkezésre. A kivitelező egy debreceni vállalkozás, mellyel 2023. november 28-án kötöttek szerződést.

Álmosd Kölcsey emlékház haon
Kölcsey emlékházánál a Magyar Kultúra Napja alkalmából minden  évben megemlékezést és koszorúzást tartanak
Forrás: Napló-archív

Nem bonthatták el a Kölcsey-ház cserépkályháját

Ezen megállapodást március 14-én módosították elmaradó munkák, megváltoztatott műszaki tartalom és pótmunkák elrendelése miatt, olyan körülmény kapcsán, melyek kellő gondossággal eljárva sem voltak előre láthatóak.

Az elmaradó munkák részletezése szerint az örökségvédelmi hatóság nem engedélyezte az épületben található cserépkályha elbontását. Az elbontandó mennyezeti lambéria alatt található fa felületek esztétikailag nem felelnek meg az épület műemléki jellegének, ezért az elbontást az önkormányzat nem kérte. Ezt a burkolatot az épület műemléki jellege miatt a kivitelezés során lehetett csak megbontani úgy, hogy a fenti probléma egyértelműen kiderüljön.
A kiviteli tervben szereplő villámvédelmi rendszer megvalósítása nem lehetséges, tekintettel arra, hogy a szomszéd telek tulajdonosa a korábban megadott hozzájárulása ellenére mégsem engedte, hogy a daruskocsi a telkére behajtson. A villámvédelmi felfogórudakat más módon nem lehetséges elhelyezni (be kellene daruzni a szomszéd telkéről). Megoldásként a villámvédelmi rendszer tervét átdolgozták.

A műszaki tartalom módosítása érinti az említett villámvédelmi rendszert, valamint a villamos teljesítménybővítés is változott. Továbbá a padlózat alatt található párnafák közötti feltöltés anyaga egyenértékű anyagra lett kicserélve.

Álmosd Kölcsey emlékház haon
A Kölcsey emlékház egy belső részlete
Forrás: Napló-archív

Rossz állapotú fal

A pótmunkák sorában a pincegádor feletti fal állékonysági problémái miatt a falat szükséges volt elbontani és újjáépíteni. Továbbá a fal elbontása során kiderült, hogy az épület rövidebb végfala egy szakaszon nem volt felfalazva a sárgerendáig.  A külső homlokzati és lábazati vakolatok leverése, bontása során a meglévő vakolat rossz állapota miatt az eredetileg kalkulált vastagságnál nagyobb felületen és vastagságban kellett újraképezni, újravakolni. 
Az említett mennyezeti lambéria és ülőpad padlóval történő egységes megjelenése miatt az önkormányzat a lambéria és ülőpad felületkezelését kérte pótmunkaként. 

Az épület villamos teljesítmény bővítése kapcsán az áramszolgáltató által kiadott tájékoztató alapján az ingatlanban eredetileg kialakított mérőhelyen a bővítés nem oldható meg, a mérőhelyet – pótmunkaként – át kellett helyezni.

A vízelvezetésre kijelölt szikkasztó akna feltárása során megállapították, hogy a szikkasztó árok befogadóképessége kevesebb, mint a tervezett kapacitás. A meglévő árok bővítése nem lehetséges, ezért további szikkasztó árok kialakítása vált szükségessé. Az ingatlan műemléki jellege miatt kizárólag a kivitelezés során lehetett feltárni az aknát, úgy, hogy ez kiderüljön.

Fenti változtatások minimális mértékben érintették a beruházás értékét, mely nettó 60 millió 500 ezer forintról 60 millió 490 ezer forintra módosult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában