Fejlesztés

2024.03.21. 14:35

Tizenhétmilliárd forintból javul Debrecen ivóvízellátása

Okos ivóvíz-távvezetéket épít a TRV Zrt. Balmazújváros és Debrecen között. A TRV Zrt. projektje jelentősen hozzájárul a lakosság ivóvízellátásának biztonságához, minőségi javulásához.

Bekecs Sándor

Papp László beszélt a TRV Zrt. projektjének jelentőségéről

Forrás: Kiss Annamarie

Korszerűsödik a Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítómű és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó két DN600 átmérőjű ivóvíz-távvezeték. A beruházásnak köszönhetően összesen 32 kilométernyi távvezeték épül majd. A fejlesztés részét képezik az új hálózati szivattyúk beépítései, valamint a teljes épülő rendszer korszerű irányítástechnikájának tervezése és kivitelezése. 

A fejlesztésre mintegy 17 milliárd forint uniós és hazai támogatást nyert a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt (TRV), amely az Építési és Közlekedési Minisztériummal (ÉKM) közös konzorcium keretében végzi el a munkálatokat.

A projekt aktuális állásáról március 21-én számoltak be.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében kiemelte, a TRV projektje a debreceni víziközmű-hálózatot is érintő beruházás, amely jelentősen hozzájárul a lakosság ivóvízellátásának biztonságához, minőségi javulásához.

Az elmúlt időszakban a figyelem fókuszába került a város vízgazdálkodása. Debrecen – köszönhetően dinamikus fejlődésének – a térség gazdasági központjává vált. Azonban fontosnak tartjuk, hogy ez a fejlődés fenntartható módon, a városban élők érdekeinek megfelelően történjen

– fogalmazott. Hozzátette, ehhez kapcsolódóan indult el egy körülbelül 100 milliárd forintos kormányzati támogatásból a város víziközmű-hálózatának fejlesztése.

debrecen, papp lászló, ivóvíz, keleti-főcsatorna
Papp László: a TRV projektje a debreceni víziközmű-hálózatot is érintő beruházás, amely jelentősen hozzájárul a lakosság ivóvízellátásának biztonságához
Forrás: Kiss Annamarie

A városvezető rámutatott, a felszín alatti vizek megóvása érdekében fontos a felszín feletti vizek minél hatékonyabb összegyűjtése, kezelése. Ezt célozza a TRV beruházása, amelynek köszönhetően nem csak az ipar, de a lakosság számára is biztonságosabb, jobb minőségű vízszolgáltatást tudnak nyújtani.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a város a jövőben is biztosítani tudja a debreceni polgárok számára a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet

– mondta Papp László.

Okos vízvezetéket építenek Debrecenig

Pataki Zoltán, a TRV főmérnöke úgy fogalmazott, ahogy Debrecen önkormányzatának a Civaqua, úgy számukra ez a projekt jelenti egy régi álom beteljesülését. – Úgy gondolom, ez a beruházás példaértékű a fenntartható vízgazdálkodás és az ellátásbiztonság területén – hangsúlyozta.

debrecen, papp lászló, ivóvíz, keleti-főcsatorna
Pataki Zoltán, a TRV főmérnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Balla Patrik, a TRV Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője ismertette a projekt részleteit. Előadásából többek között kiderült, a Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítóműtől a Debreceni vízműtelepig húzódó vezetékpárt a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, magas minőségű vezetékkel kötik össze, melynek köszönhetően az adott vezeték egy esetleges üzemzavar esetén átkormányozható és szakaszolható lesz.

A beruházás során 32 kilométer hosszban, 600 milliméter átmérőjű gömbgrafitos öntöttvas cső épül. A fejlesztés eredményeként a vezeték egy úgynevezett okos távvezetékként működik majd, a rendszer működése lehetővé fogja tenni a hálózat üzemállapotának folyamatos felügyeletét

 – mutatta be.

debrecen, papp lászló, ivóvíz, keleti-főcsatorna
Balla Patrik, a TRV Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője ismertette a projekt részleteit
Forrás: Kiss Annamarie

Százezreket látnak el ivóvízzel

Tulok Mátyás, a TRV kommunikációs osztályvezetője beszédében elmondta, 

több mint 700 ezer lakost látnak el folyamatosan ivóvízzel, emellett nyaranta számos gazdálkodó öntözéséhez szolgáltatnak. A színfalak mögött pedig magas minőségű szakmai munkát folytatnak többek között a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezésével.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan nemcsak saját fejlesztéseikben törekednek a zöld szemléletre, de igyekeznek különböző lakossági szemléletformáló akciókat is kezdeményezni.

debrecen, papp lászló, ivóvíz, keleti-főcsatorna
Tulok Mátyás elmondta, több mint 700 ezer lakost látnak el folyamatosan ivóvízzel
Forrás: Kiss Annamarie

Végül Füzék Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője mutatta be a tervezés és kivitelezés folyamatát. A beruházó alapelvárásaiból kiemelte, a projekt célja mintegy 250 ezer lakos legalább évi 4,5 millió köbméter ivóvízzel való ellátása. Ennek érdekében a feladataik közé tartozott a tervezés, engedélyezés; régészeti- és közműfeltárások, anyagbeszerzések, valamint a kivitelezés, az üzempróbák és a műszaki átadás-átvétel lebonyolítása. A beruházás várhatóan ez év novemberére készül el.

debrecen, papp lászló, ivóvíz, keleti-főcsatorna, trv zrt
Végül Füzék Gábor mutatta be a tervezés és kivitelezés folyamatát
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában