Ismét akcióban a természet iskolája

2024.03.13. 08:00

Madárgyűrűzés és különleges születésnap a Hármashegyen

Az erdőspusztai zöld program a gyermekek körében is nagy sikert aratott.

Haon.hu

A programon résztvevő gyermekek a tanulást és a játékot ötvözve gyarapíthatták ismereteiket

Forrás: Konyhás István

Madárcsicsergős tavaszi napra ébredhettek azok, akik múlt szombaton kilátogattak Hármashegyre. A közös „zöld nap” az erdő tavaszi ébredésének jegyében zajlott, ahol főszerepben a madarak voltak. A résztvevők a szakemberek vezetésével madárodúkat helyeztek ki és a madárgyűrűzés során testközelből is megismerhették az itt élő fajokat – tudatta porálunkkal a program szervezője, Varga Edit természetpedagógia szakvezető.

A természetvédelmi, madárvédelmi programon sok kisgyermekes család jelent meg.

– A tél vége és a kora tavaszi időszak a legjobb új madárodú telepítésére, de igazából sosem késő. Mivel az énekesmadarak évente többször is költhetnek, így bármely időszakban kedvezhetünk madarainknak, mivel pihenőhelynek is használják költés után az odúkat. A természetben az odúkat a harkályfélék „faragják”, mi emberek így tudunk segíteni röpnyílással ellátott mesterséges odúk kihelyezésével. Nagyon figyelni kell a röpnyílások irányára, hogy a beázás és az uralkodó szelek miatt ne észak fele, hanem inkább dél, vagy kelet felé nézzenek a nyílások – tudatta a szakértő.

– A program előtt kis képeket helyeztek ki a szervezők azon fák törzseire, amelyekre az odúk kerültek, és a kiérkező gyerekcsapatok megkereshették őket. A kerek röpnyílású „A”, “B” és „D” típusú odúk esetében az ideális kihelyezési magasság 2 és 8 m, így létra segítségével lehetett elérni a megfelelő magasságot – részletezte.

madargyuruzes-termeszet-iskolaja
Az odúk kihelyezésekor a férfi kísérőké, apáké volt a főszerep
Forrás: Konyhás István

A madárodúk kihelyezése után ragadozómadár-bemutató színesítette a napot, ahol haris héja, vándorsólyom és Bogyó, a bagoly mutatkozott be, Imre István solymász jóvoltából. A fő program a madárgyűrűzés volt, ami már a reggeli függönyháló-kirakással elkezdődött. A zsákba kerülést követően a résztvevők egyesével kivették a madarakat, majd elsőként a gyűrűt adták rájuk. 

termeszet-iskolaja-harmashegy
Helyükre kerültek az előkészített gyűrűk is
Forrás: Konyhás István

Ezek a gyűrűk nem szorulnak a madarak lábán, olyan, mint egy karkötő, lazán elmozgatható a csüdjükön, egyedül a lábujjaikon nem fér keresztül.

– Olyannyira nem zavaró számukra a fémgyűrű, hogy semmiben nem csökkenti a túlélési esélyüket, kerültek be adatok szép kort megélt madarakról, melyek semmivel sem éltek rövidebb ideig vagy kevésbé minőségi életet emiatt a kis ékszer miatt. Találkoztunk hegyi fakusszal, rövidkarmú fakusszal, csuszkával, bájos hangú őszapókkal, és a cinegék is képviseltették magunkat. Testközelben ismerhettük meg a kis énekesmadarak külső jegyeit, életmódjukat, és egy óvatos simogatás után útjukra engedtük őket. A gyűrűző lányok nagy szaktudással és szeretettel ismertették meg a nagyközönséget az elengedés előtt egy-egy érdekes megfigyelési, faji jellemzői titokkal – összegzett a természetpedagógiai szakvezető.

A program egyik különlegessége volt az 50 éves születésnapi odúkihelyezés, ahol egy debreceni férfi barátai előre elkészített, névre szóló, rusztikus odúval érkeztek. Az erdei fészkelőhely az egyik öreg, kocsányos tölgy törzsére került.

Az odúkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hajdú-Bihar vármegyei csoportja, a Nyírerdő Zrt. és a Terepszemle Stúdió Egyesület biztosította. A programon részt vett a Debreceni Egyetem Biodiverzitás Kutató Központ munkatársa, valamint a madárgyűrűzés mesterei, a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottságának képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában