Számlálás

2024.02.10. 11:18

Fokozottan védett madarak lepték el a Bihari-síkot, ritkán van ennyi belőlük

Az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredményét regisztrálták a túzokszámláláskor.

Haon.hu

Forrás: Simay Gábor-archív

Az idei tél során, mint minden évben, az egész országra kiterjedő túzok-szinkronszámlálást tartottak a természetvédelmi szakemberek – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalán. Ennek során a Bihari-sík Tájegységben is felmérték a telelő madarak számát. Az évnek ebben az időszakában a túzokok csapatokba verődnek és különböző mezőgazdasági kultúrákon vagy gyepeken, többnyire tradicionálisnak számító telelő területeken várják ki a tavasz érkezését és a dürgési időszak kezdetét. A telelő csapatok jellemzően egy-két tucattól akár 100 példányt meghaladó madarat is számlálhatnak – mutattak rá a posztban.

Mint írják,

az idei télen a Bihari-sík Tájegységben az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredménye született: a számolásban résztvevő kollégáink összesen 351 példány túzokot regisztráltak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság teljes illetékességi területén összesen 537 példányt figyeltek meg a szinkron alkalmával.

A túzok (Otis tarda) fokozottan védett madárfajunk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 1 millió forint. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában